Tesla eind december in de S&P500

Autobouwer Tesla komt dan toch in S&P500 terecht. De elektrische wagens van Elon Musk wegen meteen stevig door.

Tien jaar na zijn intrede op de Nasdaq komt het bedrijf van Elon Musk in de belangrijkste brede beursindex van Wall Street terecht. Op 21 december komt Tesla in de tabellen van de S&P500. Dat kondigde de index zelf aan nabeurs. Het aandeel wipte 13 procent hoger.

Minimumvoorwaarden

De opname in de S&P500 zit er al even aan te komen. Tesla zit intussen aan het vijfde kwartaal winst op rij. Vier kwartalen is de minimumvoorwaarde voor een opname in de index. Bij de aankondiging van het vierde winstkwartaal op rij begon Tesla dan ook aan een indrukwekkende rally. Op nauwelijks 20 dagen tijd ging het aandeel maar liefst 66 procent hoger. Daarna kondigde Musk op Battery Day een Tesla aan die minder dan 25.000 dollar zou kosten: de aandelen volgden.

De opname in de index betekent ook meteen massieve inkopen van fondsen die de S&P500 tracken en automatisch dus heel wat aandelen vergaren.

Tweetrapsraket

Omdat het bedrijf een echte mastodont is, goed voor een beurswaarde van 378 miljard dollar, komt het mogelijk in twee delen op de index terecht. Die beslissing wordt gefinaliseerd na een consultatieronde, wat zeer uitzonderlijk is. Het is overigens nog niet duidelijk welk bedrijf Tesla zal vervangen in de index.

Met de opname in de S&P500 verliest het Tesla-aandeel wel een deel van zijn licht anarchistische status. Het bedrijf, met vooral CEO Musk op kop, is niet bang van een volatiele koers en een beetje heibel schoppen. De tweets van Musk waarmee hij zijn eigen aandeel keldert, zijn nauwelijks nog te tellen. Hij kreeg er zelfs een monsterboete van de SEC voor, nadat hij beweerde genoeg kapitaal verzameld te hebben om Tesla van de beurs te halen.

Volatiliteit ten spijt blijft Tesla ontzettend populair. De elektrische automaker laat dan ook een spoor van start-ups achter zich, die elk op hun beurt het succes van Musk proberen te evenaren. In Europa kijken de traditionele grote spelers met open mond naar Tesla. Het bedrijfje dat vijf jaar geleden nog kampte met productieproblemen aan de band heeft intussen GigaFactories in China en Duitsland. De rest is op achtervolgen aangewezen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.