Musk verdient opnieuw 3,5 miljard dollar na behalen Tesla-doelen

Elon Musk mag opnieuw een van zijn veelbesproken compensatiepakketten innen. Elektrisch autobedrijf Tesla, doet het goed op de beurs en haalt nu ook de operationele doelstellingen die CEO Musk het recht geven op een riante vergoeding.

Tesla-CEO Elon Musk liet in 2018 een reeks van 12 compensatiepakketten in zijn contract beitelen. Na de kwartaalresultaten van Tesla, mag hij nu het vierde deel innen. Het gaat om een pakket aandelen die Musk aan een goedkopere prijs mag kopen. Deze vierde schijf is goed voor een waarde van zowat 3,5 miljard dollar, alle pakketten samen voor een astronomische 55 miljard dollar.

Hoeveel is Tesla waard?

Dat Tesla het goed doet op de beurs, moeten we u niet vertellen. De afgelopen maanden bereikte het aandeel hoogtepunt na hoogtepunt. Dat doet de CEO alvast in de handen wrijven, daarmee haalt hij namelijk de vereiste marktkapitalisatie die in zijn contract staat. In het laatste jaar is de prijs van het aandeel verviervoudigd. Om zijn vierde pakket te verzekeren, moest Tesla over zes maanden gemiddeld 250 miljard dollar waard zijn. Op vrijdag was dat ruim 393 miljard dollar.

Daarnaast doet Tesla het ook intern wat beter. Werden de eerste jaren van Tesla nog geplaagd door productieproblemen, dan stampte Musk intussen een Gigafactory uit de grond in China.

Winst

Dat vertaalt in een bedrijfswinst (ebitda) van 1,8 miljard dollar in het derde kwartaal. Om zijn vierde schijf te krijgen, moest die winstgraadmeter over twaalf maanden boven de 4,5 miljard liggen en dat doel is nu veiliggesteld. Dat staat te lezen in documenten van de SEC.

Wat krijgt Musk nu precies? Hij mag 8,44 miljoen Tesla-aandelen kopen aan 70 dollar per stuk. Dat is een korting van 3,55 miljard dollar, afgemeten aan de prijs van een aandeel op vrijdag bij de sluiting van Wall Street.

Meer