Elon Musk opnieuw voor de rechter door omstreden tweet

Een omstreden tweet van Tesla-topman Elon Musk blijft hem achtervolgen.

Musk en zijn bedrijf Tesla worden misleiding van beleggers verweten, als gevolg van een reeks ‘roekeloze en onware’ berichten op Twitter. De topman tweette in 2018 dat hij werkte aan een privatisering van Tesla en dat hij het bedrijf voor een prijs van 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen. Vooral het berichtje dat de financiering voor het van de beurs halen van Tesla al rond zou zijn, veroorzaakte ophef en bleek later ook voorbarig te zijn.

Musk trof na de tweet al een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC, waarbij hij voor zeker drie jaar moest opstappen als Tesla-voorzitter. Bovendien moesten zowel Musk als Tesla elk een boete van 20 miljoen dollar (17,2 miljoen euro) ophoesten.

Burgerlijke rechtszaak

Nu kijken Musk en Tesla in dezelfde zaak aan tegen een burgerlijke rechtszaak door een groep aandeelhouders. Tesla heeft getracht om de rechtszaak te laten seponeren, maar daar ging een federale rechter in de Verenigde Staten woensdag niet op in.

In de rechtszaak die nu dreigt, stellen beleggers die short gingen op het aandeel (uitgaan van een daling, nvdr.) en investeerders dat ze enorme verliezen geleden hebben, omdat het aandeel fors opveerde na de tweet en vervolgens weer crashte. Toen bleek namelijk dat de informatie in de tweet niet bevestigd kon worden. Wanneer de rechtszaak van start zal gaan, is nog niet duidelijk, als gevolg van de coronacrisis.

Meer