Tesla bereid om autopiloot-software door te verkopen

Elon Musk, de CEO van zelfrijdende autobedrijf Tesla, zegt op Twitter dat hij ervoor open staat om zijn software in licentie aan andere autobouwers te geven.

Musk zou zelfs de autopiloot, zowat het unieke aan Tesla, doorverkopen aan andere bedrijven. Dat zegt hij in een reactie op een artikel van de website Teslarati.

Elektrische competitie

Enkele Duitse automakers, zoals Volkswagen staan erg dicht bij een eigen model van de elektrische auto. Zowel Volkswagen als Opel hebben dit jaar een eigen model uitkomen, respectievelijk de ID.3 en een elektrische editie van de Opel Corsa. De race om elektrisch te scoren gaat vaak hand in hand met zelfrijdende features in auto’s uitrollen.

Volkswagen heeft een eigen EV-platform waar de verschillende wagens van het merk hun eigen elektrische editie krijgen, van sportauto tot suv. Ook Volkswagen ziet licenties wel zitten: zo sloten ze al een deal met Ford voor de Europese markt van de Amerikaanse autogigant.

Duurzame energie

Volgens Musk hebben licenties voor Tesla-software niets te maken met winst. Het doel van het bedrijf is namelijk ‘duurzame energie de norm maken, niet de competitie kapot maken’. Het is niet de eerste keer dat de automaker de deur naar samenwerkingen openzet. In 2014 hield Musk zelfs een pleidooi voor open source-software, voor iedereen die ‘in goed vertrouwen de technologie wil gebruiken.’

Dat wil dan weer niet zeggen dat Tesla de competitie zomaar over zich heen laat lopen. Vorige week nog, heeft Tesla de concurrerende autobouwer Rivian voor de rechter gesleept. Rivian zou personeel van Tesla aangenomen hebben om zo toegang te krijgen tot de technologie van Musks bedrijf.

Een licentie is natuurlijk een heel andere zaak, en eentje die al voldoende precedenten kent in de industrie. Het zou geen negatief effect hebben op Teslas eigen wagens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20