Terwijl Tesla worstelt, heeft rivaal Lucid de wind in de rug na zijn Europese lancering

Het is officieel: Lucid, de Amerikaanse producent van elektrische wagens heeft voet aan wal gezet in Europa. Het bedrijf heeft een eerste Europese winkel geopend in de Duitse stad München. De eerste van vele, volgens het Amerikaanse bedrijf. Zal dit een deuk slaan in Tesla’s marktaandeel op het oude continent?

Tesla krijgt het zwaar te verduren sinds CEO en grootaandeelhouder Elon Musk heeft bekendgemaakt dat hij Twitter wil overnemen. De wagenproducent kampt ook nog eens met een tekort aan onderdelen, stijgende productiekosten en langere levertijden. Daarnaast heeft het 100.000 extra voertuigen op zijn grootste markt (China) moeten terugroepen. En als dat nog niet erg goed genoeg is, krijgt het bedrijf van Elon Musk nu ook nog eens af te rekenen met extra concurrentie in Europa.

Zo heeft zijn Amerikaanse rivaal Lucid zich net in Europa gevestigd. Die Europese verovering begint met een eerste winkel in München en zal worden gevolgd door andere winkels in België, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Scandinavië en Zwitserland.

Aandeel in de lift

De start van het grote Europese offensief van de Amerikaanse fabrikant heeft een gunstig effect gehad op zijn aandelen. Zo is de aandelenkoers afgelopen vrijdag gestegen met 14,79 procent, na de opening van de eerste “Lucid Studio”. Maandag was er wel een lichte terugval.

De koers van Lucid zou volgens analisten de komende twaalf maanden met 112,38 procent kunnen stijgen, ook al staat de markt er momenteel niet goed voor.

Niet voor elke portemonnee

De fabrikant is van plan verschillende automodellen aan te bieden, waaronder een heruitgave van de Air Dream Edition R en Edition P, waarvan er in de Verenigde Staten aanvankelijk slechts 520 stuks waren gereserveerd. Dit zijn speciale modellen die hun gewicht in goud waard zijn. De prijs kan oplopen tot meer dan 200.000 euro, afhankelijk van het land.

Met een equivalent vermogen van 1.111 pk kan de auto in slechts 2,7 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. Het heeft ook een bereik van 800 kilometer.

De meer betaalbare modellen Lucid Air Pure, Air Touring en Air Grand Touring zullen ook in Europa verkrijgbaar zijn. Prijzen voor de auto’s en opties zullen binnenkort bekend worden gemaakt, merkt het bedrijf op in een persbericht, maar naar verwachting zullen de startprijzen rond 100.000 euro schommelen.

Tesla kan nog steeds vertrouwen op zijn veel betaalbaardere modellen om de concurrentie aan te gaan met andere wagenproducent op het oude continent.

Opgelopen kosten

Hoewel de lancering van het bedrijf op de Europese markt een goed voorteken is voor Lucid, is de fabrikant niet immuun voor de moeilijkheden op de markt. Het bedrijf kondigde in zijn toelichting bij het eerste kwartaal van 2022 aan dat vanaf 1 juni prijsstijgingen worden verwacht als gevolg van stijgende grondstofkosten en problemen met de toeleveringsketen.

(ns/evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20