Terra (LUNA) bereikt nieuwe all-time high na massale aankoop van Bitcoin

De koers van cryptomunt LUNA noteerde dinsdag een recordniveau nadat zijn ontwikkelaars een gigantische voorraad Bitcoins insloegen.

Dinsdagochtend noteerde cryptomunt Terra (LUNA) van het gelijknamige blockchainsysteem een all-time high met een prijs van 106 dollar per stuk. Op het moment van schrijven steeg de koers van LUNA al met meer dan 8 procent binnen de laatste 24 uur. Op een week tijd komt de koersstijging van LUNA zelfs neer op 10 procent. Over de afgelopen 12 maanden steeg de prijs van de Terra-munt met zeker 450 procent, weet gegevenssite CoinGecko.

De achtste grootste cryptomunt volgens marktwaarde (36 miljard dollar) mag zich zo met ruime voorsprong één van de winnaars van de cryptomarkt van dinsdag noemen. Bitcoin en Ether noteren op het moment van publicatie een koersstijging van respectievelijk 1,3 en 2,8 procent.

1,2 miljard euro aan Bitcoin in Terra-wallet

De verklaring voor de opmerkelijke rally heeft alles te maken met de Bitcoinaankopen van de ontwikkelaars van Terra. Die zouden een duizelingwekkende hoeveelheid Bitcoins in de wallet van de Luna Foundation Guard opstapelen om de waarde van stablecoin TerraUSD (UST) te ondersteunen.

Do Kwon, mede-oprichter en CEO van de Terra-blockchain, bevestigde maandag dat zijn bedrijf 1 miljard dollar aan Bitcoins heeft gekocht sinds het einde van januari. Maandag alleen al zou Terra in totaal 135 miljoen dollar aan Bitcoins opgeslorpt hebben, bericht Bloomberg. De wallet van de Luna Foundation zou zeker 27.784 Bitcoins bevatten, ofwel 1,2 miljard euro in Bitcoin.

Is een stablecoin die steunt op waarde Bitcoin een goed idee?

Het feit dat de onderneming achter Terra ervoor kiest om cryptomunt Bitcoin (marktkapitalisatie van 904 miljard dollar) te gebruiken om de waarde van een stablecoin te ondersteunen is opmerkelijk. 

Dergelijke stablecoins, cryptomunten die verankerd worden aan de koers van fiatgeld zoals de dollar in het geval van TerraUSD, worden frequent gebruikt door cryptobeleggers om andere digitale activa aan te kopen. Stablecoins kennen, zoals de naam suggereert, daardoor een zeer stabiele koers, waardoor ze een handig instrument vormen voor beleggers bij de aankoop van crypto.

Tether (USDT) is een aan de dollar gelinkte stablecoin (marktwaarde van 81 miljard dollar) die al jarenlang de populairste stablecoin is om andere crypto mee te kopen. De waarde van Tether leunt echter voor een groot deel op handelspapier dat bewaard wordt door banken op de Kaaimaneilanden. Handelspapier is een soort schuldbewijs dat in economische crisistijden een weinig betrouwbaar effect zou zijn. 

De onderneming achter Tether gaf in februari aan dat ze door aanhoudende kritiek hun aandeel in handelspapier zullen afbouwen. Bitcoin is een activum dat sinds zijn creatie betrouwbaar blijft toenemen in waarde en zal dus wellicht een betere keuze zijn om de waarde van stablecoins mee te stutten.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20