Bitcoin noteert hoogste koers van het jaar: wat veroorzaakt de rally?

Bitcoin bereikte maandagochtend een koersniveau van 47.000 dollar en vertoont positieve signalen voor een verdere opmars.

Zondagavond begon de cryptomarkt aan een bijzonder forse klim. De koers van cryptomunt Bitcoin (BTC) steeg van zo’n 44.000 dollar, een niveau waarrond het al enkele weken schommelt, tot een piek van 47.200 dollar. Daarmee bereikte Bitcoin zijn hoogste koersniveau van het jaar. Op het moment van schrijven noteert de koers van Bitcoin een 24-uurse stijging van 5 procent. Op een week tijd steeg de prijs van Bitcoin met 14 procent.

Ook de rest van de cryptomarkt kleurde vanaf zondagavond groen. Ether (ETH), de hoofdmunt van het Ethereumsysteem en tweede meest waardevolle cryptomunt, kan bijna exact dezelfde stijging als Bitcoin optekenen. Ook Polkadot (DOT), Dogecoin (DOGE), Solana (SOL), Avalanche (AVAX), Ripple (XRP) en Cardano (ADA) zagen koersstijgingen tussen de 3 tot 7 procent.

De redenen voor de rally

Het hernieuwde enthousiasme op de cryptomarkt heeft te maken met verschillende convergerende factoren. Zo vertoonde het koersverloop van de S&P 500, de index van de 500 meest waardevolle Amerikaanse bedrijven, zijn hoogste correlatie met die van Bitcoin van de afgelopen 17 maanden.

Ook kondigde Do Kwon, stichter van het blockchainsysteem Terra (LUNA), midden maart aan op Twitter dat hij van plan is om miljarden dollars aan Bitcoin te kopen om de waarde van zijn stablecoin TerraUSD (UST) te ondersteunen. De wallet van de Luna Foundation zou al zeker 1,1 miljard dollar aan Bitcoin bezitten. Kwon wil in totaal 10 miljard dollar aan Bitcoin bezitten.

Gegevenssite Glassnode schrijft ook dat de voorraad van Bitcoins op cryptobeurzen momenteel op een bijzonder laag pitje staat. Dit betekent doorgaans dat cryptobeleggers hun Bitcoins bewaren op persoonlijke wallets en niet van plan zijn ze te verkopen, wat zorgt voor een aanbodschok op de markt en een opeenvolgende koersstijging.

Ten slotte was er ook het nieuws dat Rusland Bitcoin zal gebruiken als betaalmiddel voor de handel in olie en gas met landen die zijn invasie van Oekraïne goedkeuren (of tenminste niet afkeuren).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20