Telenet en Fluvius slaan handen in elkaar voor ‘datanetwerk van de toekomst’

De elektriciteits- en gasdistributienetbeheerder in Vlaanderen, Fluvius, is met Telenet in gesprek gegaan ‘om het datanetwerk van de toekomst voor iedereen te realiseren’ in Vlaanderen. Dat maakt de operator vrijdag zelf bekend in een persbericht.

Fluvius vreest een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen, tussen sommige regio’s en bepaalde klanten met toegang tot nieuwe snellere dataverbindingen. Maar ’toegang tot goede dataverbindingen voor iedereen is ook cruciaal in Vlaanderen van morgen’, stelt Telenet.

De telecomprovider herinnert eraan dat Fluvius begin 2019 ook een proefproject heeft opgezet met een open glasvezelnetwerk (‘Fiber-To-The-Home’ of FTTH) met 15.000 huishoudens in vijf gemeenten (Antwerpen, Diksmuide , Gent, Genk en Poperinge). Die open glasvezelinfrastructuur kan worden aangeboden, terwijl telecomspelers die dat wensen ‘gebruik kunnen maken van hetzelfde technische netwerk om een ​​aanbod te doen aan potentiële klanten’. Ze kunnen gemakkelijker van leverancier veranderen, zonder technische aanpassingen aan hun huis.


“Telenet deelt de ambitie van Fluvius om door te gaan met het bouwen van het netwerk van de toekomst’, aldus de operator. ‘De gesprekken die Fluvius met Telenet zal starten, zijn het startpunt voor een proces om te zien of de twee partijen kunnen overeenkomen om ook FTTH-technologie in te zetten.’

‘Het doel is om een ​​open datanetwerk te creëren, beschikbaar voor iedereen in Vlaanderen, zowel in de stad als op het platteland, waardoor de snelheden nog hoger zullen zijn dan vandaag.

De besprekingen zullen naar verwachting tot begin 2021 doorgaan. Tot die tijd willen de partijen ‘geen verdere verklaringen afleggen’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20