TED trekt licentie TEDxBrussels in na incident met Deborah De Robertis

TEDxBrussels is z’n licentie kwijt. TED, de organisatie achter de TED Talks, nam deze beslissing nadat performanceartieste Deborah De Robertis hardhandig van het podium werd gesleurd tijdens haar lezing omdat ze een expliciete foto projecteerde.

Tijdens haar speech op TEDxBrussels werd performanceartieste Deborah De Robertis hardhandig van het podium gesleurd. Dit gebeurde omdat ze een foto van een van haar performances projecteerde, waarop ze haar vagina toonde. 

Censuur

De Robertis is een performanceartieste die bekendstaat om haar controversiële performances. Tijdens haar TED Talk toonde ze een foto van haar performance bij het kunstwerk ‘L’Origine Du Monde’ van Gustave Courbet, waarbij ze haar benen spreidt en haar vagina tentoonstelt. 

Dit was voor de organisatie een stap te ver en De Robertis werd van het podium verwijderd. Ironisch genoeg ging haar speech over censuur en werd ze tijdens die speech dus gecensureerd. 

Terwijl ze van het podium werd gesleurd, kreeg het publiek bovendien even haar ontblote borst te zien. Waardoor de organisatie er dus voor zorgde dat er toch bloot te zien was, terwijl ze net dat wilden vermijden. 

Licentie ingetrokken

Als gevolg van dit voorval is TEDxBrussels nu z’n licentie kwijt. Het bedrijf achter TED laat dit weten in een persbericht. 

“Vandaag (zondag, red.) werd spreekster en performanceartieste Deborah De Robertis op TEDxBrussels, een onafhankelijk georganiseerd TEDx evenement, hardhandig van het podium verwijderd door een van de organisatoren van het evenement, die bezwaar maakte tegen de inhoud van de talk”, verklaart de organisatie.

“We hebben de situatie bekeken en gesproken met de organisator. Hoewel we beseffen dat er momenten zijn waarop het moeilijk is om te beslissen hoe op een situatie gereageerd moet worden, was deze reactie zeer ongepast. We trekken met onmiddellijke ingang de licentie van TEDxBrussels in.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20