Technologiebeurs Nasdaq op absolute recordhoogte

De Amerikaanse beurzen hebben donderdag opnieuw een goede dag beleefd. De gewelddadige inval van aanhangers van Amerikaans president Donald Trump de dag voordien in het Capitool in Washington lijkt niet bijzonder zwaar op het gemoed van Wall Street te wegen. Alle beursindexen stegen tot recordhoogtes.

De Nasdaq liet zelfs voor de allereerste keer in de geschiedenis een waarde van meer dan 13.000 punten optekenen, terwijl de Dow Jones tot meer dan 31.000 punten steeg. De indexen wonnen tegenover de dag voordien respectievelijk 2,6 procent en 0,7 procent aan waarde. Ook de S&P 500 ging met 1,5 procent vooruit tot 3.804 punten.

Controle

Voor de beleggers was het belangrijkste nieuws dat de democraten na het aantreden van Joe Biden als Amerikaans president later deze maand de controle over zowel het Witte Huis als het Congres zullen verwerven. Daardoor krijgt Biden immers meer ruimte om zijn uitgestippelde beleid uit te voeren.

De beleggers verwachten dat hierdoor gemakkelijker bijkomende stimulansen zullen volgen om de economie van het land weer op het gepaste traject te krijgen. Die positieve vooruitzichten wogen ruimschoots op tegen de verbijsterende gebeurtenissen op Capitol Hill de dag voordien in Washington.

‘Het optimisme op Wall Street is geen totale verrassing,’ zeggen verscheidene analisten. ‘Historisch gezien blijven de Amerikaanse aandelen relatief ongevoelig voor burgerlijke onrust, zolang die problemen geen tastbare impact hebben op de winsten of de economische groei. Dit wil niet zeggen dat het Amerikaanse bedrijfsleven zich niet bekommert om de politieke moeilijkheden. Velen in de Amerikaanse economische wereld hebben de rellen veroordeeld.’

Elon Musk

Een aantal economen waarschuwen wel voor een overmatige groei op de beurzen, maar anderen maken zich minder zorgen. ‘We denken nog steeds niet dat de aandelen overdreven hoge koersen laten optekenen in verhouding tot de verwachte winsten,’ zegt David Solomon, analist bij Capital Economics.

De rentetarieven blijven voorlopig laag, wat goed nieuws is voor aandelen, aangezien het lenen goedkoop blijft en beleggers weinig andere aantrekkelijke opties hebben. ‘Bovendien zullen de uitrol van de coronavaccins en mogelijke extra stimuleringsmaatregelen van de overheid later dit jaar voor een sterk herstel zorgen,’ beweren de analisten.

Autobouwer Tesla was opnieuw een van de vedetten van de voorbije beursdag. Het aandeel won 8 procent nadat gemeld werd dat Elon Musk, topman van Tesla, de rijkste man van de wereld is geworden.

Ook de technologiebedrijven lieten goede resultaten optekenen, met onder meer winst voor Nvidia en Advanced Micro Devices (5 procent), Apple en Microsoft (3 procent). Roku won zelfs bijna 11 procent aan waarde. Winst was er ook voor de banken JP Morgan (3 procent) en Goldman Sachs (2 procent). Het bedrijf DXC Technology won 9 procent na berichten dat de Franse groep Atos een bod van meer dan 10 miljard dollar op de onderneming zou doen.

Tencent daalde met 1,7 procent. De Amerikaanse regering wil de handel in het Chinese bedrijf immers verbieden. Het Chinese zoekplatform Baidu ging anderzijds, na berichten over een notering op de beurs van Hongkong ter waarde van 3,5 miljard dollar, met 1,9 procent vooruit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20