Trump belooft ‘ordelijke transitie’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft, na de officiële uitroeping van Joe Biden als de volgende president, beloftes gemaakt. Die komen er na een dag vol rellen in de VS.

Trump beloofde het Biden niet moeilijk te maken en zet in op een ‘ordelijke transitie’. In een officieel persbericht van het Witte Huis staat het volgende te lezen: ‘Hoewel ik het niet eens ben met de uitslag van de verkiezingen, en de feiten mij daarin gelijk geven, zal er op 20 januari een ordelijke transitie doorgaan.’

Voor alle duidelijkheid: van de talloze rechtszaken die Trump heeft aangespannen, is er nog geen enkele die de president in het gelijk stelt. De meeste mogen zelfs niet doorgaan.

‘Beste eerste termijn ooit’

‘Ik heb altijd gezegd dat we ons gevecht om ervoor te zorgen dat elke legale stem geteld wordt, kan doorgaan. Dit is het einde van de beste eerste termijn in de presidentiële geschiedenis, maar het is pas de eerste stap in ons gevecht om Amerika opnieuw groot te maken’, eindigde Trump met zijn MAGA-slogan.

De Verenigde Staten hebben er een historische nacht op zitten. Tijdens het officieel bekrachtigen van de stemmen van het kiescollege, braken er rellen uit. Manifestanten die geloven dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn, bestormden het Capitol Building, waar de bekrachtiging van Joe Biden aan de gang was. Er vielen vier doden. Trump moedigde eerder op de dag aan om niet toe te geven, velen wijzen dan ook naar hem als oorzaak van de inbraak.

En nu?

Intussen is de oproer grotendeels gaan liggen, maar de rellen vormen het sluitstuk van een combatieve verkiezing. Dat Trump nu een vreedzame transitie belooft, is nieuw. Hij weigert nog steeds om te erkennen dat Biden gewonnen heeft, maar moet met de officiële aanstelling van de Democraat wellicht inbinden.

Ook intern is Trump veel steun kwijt. Er gaan stemmen op om hem voor zijn laatste dagen toch nog af te zetten, al zou dat in praktijk niet veel zoden aan de dijk meer zetten. Op 20 januari wordt Joe Biden ingezworen als president.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20