Tasting: try this at home

Bij de meeste gevaarlijke dingen zegt men: “don’t try this at home”. We gaan er van uit dat een winetasting weinig gevaar inhoudt. Fotografe Stefanie Jansen heeft met wat vrienden een ‘dinergroep’ en wou deze keer haar vrienden op iets extra trakteren. Daar kan de wine-insider uiteraard geen nee tegen zeggen. We zijn tenslotte gemaakt om de liefde voor wijn te verspreiden. 

Een groep van wijnleken enthousiast krijgen voor wijn, dat is de opdracht. Men weze gewaarschuwd, er wordt door enkele aanwezigen vaker Duvel gedronken of gewoon wat pintjes. Daar houden ze ook wel van. Wijn staat niet meteen bovenaan hun lijst van aankopen. Voor deze tasting kiezen we 5 flessen uit, te beginnen met een Champagne, daarna 2 flessen wit van hetzelfde domein en afsluiten doen we met 2 flessen rood telkens uit een ander klimaat en land. Het blijft leuk en interessant om bij de basis te beginnen. 

1. Champagne Breton et Fils – Brut Tradition – blend van Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay 

Alcoholpercentage: 12,5 procent

Prijs: 17 euro

Neus: appeltjes, fris, geen verrassingen, rechttoe rechtaan. 

Mond: evenwichtig, zuren en zoet zijn in balans met een neiging naar een zoetje in de afdronk. 

De vrouw des huizes had zelf ook al een Champagne koel gezet en de gasten hiermee verblijd. Zo werd het een beetje een competitie. Wij starten graag met een een assemblage van Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay. Deze toegankelijke Champagne heeft 3 jaar in de kelders gelegen om te rijpen op fles. Dat zal wat textuur geven. Een frisse neus met toetsen van groene appel maar geen brioche. Op het einde van de afdronk heeft deze fles een zoetje in de mond. Dit is een goede instap-Champagne, een beetje een allemansvriend, uiterst gebalanceerd. Maar dit gezelschap valt over het zoetje in de afdronk en kan dit maar matig appreciëren. Hetzelfde huis maakt ook extra brut en zero dosage. Volgende keer daar misschien mee beginnen. We hebben een kritisch gezelschap en zo hoort het ook. 

2. Pluschkovits – Chardonnay 2021 – 100 procent monocépage

Neus: floraal, tinten honing, bloesems 

Mond: soepel en vol in de mond, geen houtrijping gekregen maar mooi rond, evenwichtige wijn 

Alcoholpercentage: 13 procent

Prijs: 10 euro

Twee flessen van hetzelfde wijndomein, telkens een monocépage en op dezelfde manier gebotteld. Op deze manier leren we druivenrassen proeven. Dat is iets makkelijker te begrijpen als de flessen monocépage zijn en beide flessen al dan niet hetzelfde rijpingsproces hebben ondergaan. Zo kan je duidelijk verschillen in neus en mond herkennen, ook al is er bij beide geen houtrijping aan te pas gekomen. Mensen krijgen zo een notie mee van hoe de smaak van de druif de wijn die ze graag lusten bepaalt. Een essentieel onderdeel om een fles wijn te kiezen bij aankoop. 

3. Pluschkovits – Weissburgunder ried fuchsenbuhel 2021 – 100 procent monocépage

Neus: meer steenfruit aanwezig in de neus, geen toetsen honing, eerder neigend naar meer aciditeit, zeste van citrusvruchten 

Mond: lange afdronk met hoge hinten van pompelmoes, complexer en minder toegankelijk dan een Chardonnay. Bitterheid op het einde blijft lang hangen. 

Alcoholpercentage: 14 procent

Prijs: 10 euro

Bij het ruiken is iedereen goed mee. Het ene druivenras is duidelijk het andere niet. Ook bij de eerste slok gaat het goed maar daarna wordt het moeilijker om te blijven weten welke druif nu welke smaak aanreikt. Glazen raken door elkaar… en dat maakt het moeilijker, maar teruggaan naar de essentie doet wonderen. Ruiken: veel bloemen of niet? Pompelmoes in de smaak of niet. En zo komen we een heel eind ver in ieders smaakpalet waarbij iedereen zonder moeite zijn of haar voorkeur uit. 

 4. Kurtatsch – Cuvée Soma – 2018 – 60% Merlot, 30% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon

Neus: frisheid, rood fruit, munt

Mond: Een kruidige aanzet met frisse zuren en ook in de mond vind je iets van de munt terug. Nog bewaarpotentieel. Tannines aanwezig maar niet al te stevig. 

Alcoholpercentage: 14 procent 

Prijs: 25 euro

De avond vordert en we schakelen over op rood. Luc is een lichte kenner al durft hij zich niet zo uitspreken. Hij en zijn vrouw Lotte drinken al eens graag een glas thuis maar kijken zeker ook naar prijs-kwaliteit. Ze weten beter wat ze graag drinken dan ze op het eerste zicht willen of durven prijsgeven. Meteen geven ze aan dat ze fan zijn van de Italiaanse wijn en die smaak herkennen. Fervente reizigers naar de Alto Adige durven daar ook al eens een glas wijn drinken. 

5. Les Champauvins – Alain Jaume – Cote du Rhone – 2020 – 70% Grenache, 20% Syrah and 10% Mourvedre

Neus: kruiden, mourvedre sterk aanwezig in de neus met dat aardse, grondtinten, rood fruit 

Mond: Vol, soepel, een beetje stroperig neigend naar iets zoet, sappige kersen, ook kruidig, peper, vraagt om eten, kan nog bewaard worden maar al goed op dronk

Alcoholpercentage: 15 procent 

Prijs: 15 euro

Twee verschillende regio’s naast elkaar zetten maakt dat wie proeft nu heel erg kan focussen op de verschillen in temperatuur, het aantal uren zon, het gebergte, en de grond. Daar waar de Italiaanse wijn op hoger gelegen gebied wordt verbouwd en minder zon of warmte krijgt, heeft de Franse wijn soms temperaturen in de bodem die tot 55 graden oplopen. Zoiets is onmiddellijk waar te nemen in de smaak. Daar waar de Italiaanse nog meer frisheid in zich zal hebben, zal de Franse wijn meer volle en ronde smaken naar voren brengen. Het lijkt hier soms zelf op het stroperige af ten opzichte van de frisheid die Alto Adige voortbrengt. 

Fijn om te weten bij deze Franse wijn is dat dit een goed alternatief is voor een duurdere Chateauneuf du Pape. Je betaalt al gauw het dubbele van de prijs voor een even kwaliteitsvolle en krachtige, kruidige wijn. Terwijl Les Champauvins beneden aan de Cote du Rhone is verbouwd een goede prijs heeft voor evenveel smaak. 

En net dat komt om de hoek loeren. Prijs. Iedereen is overtuigd van de Italiaanse fles, maar 25 euro is eerder iets voor wie echt houdt van wijn. Al zijn we zeker dat er na deze tasting zeker fans overtuigd zijn om dat thuis te herhalen, met of zonder vrienden. 

Meer
Wijn Insider