Mag een tankstation zomaar een bedrag op jouw rekening blokkeren?

Mag een tankstation zomaar een bedrag op jouw rekening blokkeren?
Tankstation – (Photo by Brandon Bell/Getty Images)

Sommige autobestuurders zagen eerder deze week na een tankbeurt tot ruim 300 euro van hun rekening verdwijnen zonder dat ze zo veel hadden gespendeerd. Dat was een gevolg van een storing bij de betalingsverwerker Wordline. Daardoor werden de gereserveerde waarborgen niet onmiddellijk vrijgegeven. Maar mag een tankstation zomaar een bedrag als waarborg blokkeren op jouw rekening?


Key Takeaways

  • Door een storing bij Worldline konden sommige tankstations in ons land de waarborgen niet vrijgeven. Daardoor zagen veel bestuurders een hoger bedrag dan verwacht van hun rekening verdwijnen.
  • Tankstations mogen hoe dan ook tijdelijk een bedrag op jouw rekening blokkeren. Dat is op Europees niveau geregeld.

In het nieuws: VTM Nieuws meldde gisteren dat verschillende Belgische tankstations problemen ondervonden met de waarborgen die bij elke tankbeurt worden gereserveerd.

  • Tankstations reserveren een waarborg bij elke tankbeurt. Kort na het tanken wordt dat bedrag van de tankbeurt verrekend en geeft de bank de rest van het gereserveerde bedrag weer vrij. 
  • Alleen liep er gisteren iets fout bij Wordline. “Normaal gezien is het een à-la-minute-verrekening en verdwijnt de provisie op het moment dat de klant het pistool terug in de pomp hangt. Maar nu blijven de bedragen langer zichtbaar dan toegelaten is”, verduidelijkte een medewerker van het tankstation Gabriels. “Het maakt niet uit bij welke bank iemand klant is en de bedragen zijn ook bij elke klant verschillend. De waarborgen variëren immers tussen 125 en maximaal 375 euro.”
  • Intussen zouden de problemen zijn opgelost.

De spelregels

Duiding: Mag een tankstation een bedrag jouw rekening blokkeren? Welke spelregels gelden er?

  • Zij mogen dat inderdaad doen. Dat is zelfs op Europees niveau bepaald.
  • Het bedrag dat gereserveerd wordt, is afhankelijk van het beschikbaar bedrag op je rekening en bedraagt maximaal 375 euro. Dat bedrag komt overeen met de gemiddelde prijs die iemand betaalt om een vrachtwagen vol te tanken.
  • De tankstations blokkeren tijdelijk een bedrag om misbruik te voorkomen. 
    • Ze moeten dat wel op voorhand vermelden aan de bestuurders. Ze doen dat meestal via een sticker bij een terminal waarop staat dat er een bedrag gereserveerd zal worden op de rekening.
  • Het bedrag moet onmiddellijk worden vrijgegeven zodra de tankbeurt voorbij is. In de praktijk zie je dus niet dat het tankstation tijdelijk een hoger bedrag op je rekening heeft geblokkeerd.
    • Neem contact op met jouw bank. Die kan aan Worldline vragen om het bedrag te deblokkeren.
    • Het is ook mogelijk om een schadevergoeding te eisen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je financiële schade hebt geleden doordat het bedrag langer dan verwacht werd geblokkeerd. Denk bijvoorbeeld aan een betaling, zoals de afbetaling van een huis, die je daardoor niet hebt kunnen doen. “Kans bestaat dat je daardoor extra interesten moeten betalen. In dat geval kan je die interesten terugvorderen bij het bedrijf verantwoordelijk voor de problemen. In het bovenstaande geval is dat dus Worldline”, verduidelijkt Laura Clays, woordvoerster van de consumentenorganisatie Testaankoop, tegenover VTM Nieuws.

Andere bedrijven mogen ook bedrag op jouw rekening blokkeren

Opgemerkt: Niet alleen tankstations mogen een bedrag op jouw rekening blokkeren.

  • Bus- en metromaatschappijen mogen dat ook doen.
    • Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Die blokkeert standaard 8 euro wanneer je een reisticket koopt. Dat komt overeen met de prijs van een dagticket. Het bedrag wordt na twee of drie dagen vrijgegeven.
  • Ook hotels en autoverhuurbedrijven hebben het recht om tijdelijk een bedrag op jouw rekening te reserveren. Ze zijn vrij om te bepalen hoeveel die waarborg bedraagt. Ze kiezen ook zelf hoelang ze het bedrag blokkeren. Ze moeten dat alles wel vermelden in het contract dat ze met je afsluiten.
    • Bij het huren van een auto kan een borg van bijvoorbeeld 500 euro worden gereserveerd om eventuele schade of extra kosten te dekken.
    • Brengt zo’n bedrijf kosten in mindering waar je niet mee akkoord gaat, kan je via Worldline een terugboekingsprocedure laten starten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.