Taliban pronken met Amerikaanse wapens tijdens parade in Kaboel

De taliban organiseerden zondag een militaire parade in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, daar viel nog eens op hoeveel Amerikaanse wapenkracht de taliban in handen hebben genomen.

Erfenis van de VS

Om het afstuderen van 250 nieuwe militairen te vieren, hielden de taliban een grote militaire parade in de straten van Kaboel. Met de parade willen de taliban demonstreren dat ze de capaciteit van een regulier leger hebben, en dat hebben ze te danken aan een omvangrijke materiële erfenis, achtergelaten door de Verenigde Staten.

Terwijl talibanstrijders in tientallen gepantserde M1117-voertuigen van Amerikaanse makelij door de straten van Kaboel rijden, vliegen boven de stad enkele Russische Mil Mi-17-helikopters. De strijders ruilden ondertussen hun burgerkleren in voor militaire uniformen en dragen M4-geweren van Amerikaanse wapenproducent Colt.

De hoeveelheid wapenkracht die de taliban in de schoot geworpen kregen bij hun machtsovername is enorm. Dat is duidelijk te zien in beelden gemaakt door persagentschap Reuters.

Videobeelden tonen hoe de taliban met Amerikaanse voertuigen en Russische helikopters door de stad paraderen (Reuters)

Tijdens de optocht van de taliban in augustus moesten Afghaanse en Amerikaanse troepen met enorme haast het land verlaten. Daarom hadden de troepen niet genoeg tijd om al het overblijvende militaire materieel onklaar te maken.

Volgens een rapport van de Special Inspector for Afghanistan Reconstruction (Sigar), heeft de Amerikaanse overheid tussen 2002 en 2017 meer dan 28 miljard dollar (24,4 miljard euro) aan militaire goederen en diensten geleverd, waaronder wapens, munitie, voertuigen, luchtvaartuigen en surveillance-systemen. Hoe veel hiervan in handen is gevallen van de taliban is niet duidelijk.

Legitieme status

De taliban proberen steeds verder een legitieme status te verwerven, met deze parade willen ze ook duidelijk maken niet langer een boerenleger te zijn dat burgerkleren en bijeengescharrelde wapens draagt. Ze proberen te tonen dat hun troepen bekwaam zijn. Ook op geopolitiek vlak zoeken de taliban al langer naar erkenning, vorige week zaten ze voor het eerst aan tafel met enkele grootmachten, waaronder de VS.

Sinds de overname van de taliban verkeert Afghanistan in een gigantische humanitaire crisis. Door aanhoudende droogte en een gefaalde oogst heerst honger bij een groot deel van de bevolking. Daarnaast ligt de Afghaanse economie volledig plat, aangezien alle buitenlandse geldstromen stilgevallen zijn en de banken met een tekort aan cashvoorraden kampen.

Meer