Taiwanese chiptycoon wil miljoenen euro’s pompen in oprichting van burgerleger: “China zal over mijn lijk moeten komen”

De Taiwanese miljardair Robert Tsao was ooit voorstander van een vreedzame “hereniging” tussen China en Taiwan. Nadat Tsao Hongkong in 2019 zijn vrijheden zag verliezen, veranderde hij echter van gedachten. De 75-jarige zakenman gaat nu zijn fortuin achter de verdediging van Taiwan gooien.

Begin september kondigde de bekende Taiwanese ondernemer Robert Tsao aan dat hij zo’n 3,3 miljoen burgers van de democratische eilandnatie wil opleiden om een soort burgerlijk leger te vormen. Dat is een groot deel van de bevolking want er wonen op Taiwan in totaal zo’n 23,5 miljoen mensen. Tsao trekt voor de plannen één miljard New Taiwan dollar uit, ofwel zo’n 32 miljoen euro.

Tsao, die tijdens het persmoment van de aankondiging een kogelvrije vest en helm droeg, wil het burgerleger op drie jaar tijd klaargestoomd krijgen. Op die manier zouden de bewoners van het eiland beter bestand zijn tegen een eventuele Chinese invasie. Daarvoor zal hij samenwerken met de Kuma Academy, een civiele defensieorganisatie van Taiwan.

Zo’n 60 procent van Tsao’s fondsen zullen aangewend worden om een nieuw staand leger te ontwikkelen. De overige 40 procent zal gaan naar het optrekken van een schietbaan voor nieuwe rekruten. Verder wil de miljardair ook een miljoen drones aankopen voor de verdediging van het eiland. De overheid in Taipei heeft nog geen toestemming gegeven voor de uitvoering van deze plannen, merkt The Times op.

“Mafia vermomd als nationale overheid”

Tsao stond nochtans ooit bekend voor zijn vriendschap met China. De miljardair richtte in 1980 de chipmaker United Microelectronics Corporation (UMC) op en investeerde ook in chipassemblagelijnen in China. Door op technologisch vlak samen te werken, wou Tsao de plooien tussen Peking en Taipei gladstrijken. Tsao bracht in de vorige eeuw veel tijd door met hoge Chinese functionarissen en probeerde hen ervan te overtuigen een vreedzame hereniging met Taiwan na te streven.

Zijn nauwe banden met China werden in Taiwan met argusogen gevolgd. De Taiwanese autoriteiten lanceerden in 2011 zelfs een onderzoek naar de financiën van UMC, wat verdere investeringen in China onmogelijk zou maken. Dat deed voor Tsao destijds de deur dicht. De miljardair deed afstand van zijn Taiwanese nationaliteit en ging in ballingschap in Singapore.

Tsao verbleef tijdens de prodemocratische protesten in Hongkong van 2019 tijdelijk in de metropool. Toen hij hoorde van de brutale aanval op betogers in een metrostation van het district Yuen Long, kwam hij echter tot inkeer. Daar werden lokale gangsters bewapend met stokken losgelaten op betogers, schijnbaar met goedkeuring van de Hongkongse politie. Tsao heeft nu opnieuw de Taiwanese nationaliteit gekregen en is vastberaden om ervoor te zorgen dat Taiwan niet het volgende Hongkong wordt. 

“Ik was destijds te naïef. Ik heb hard gewerkt om China ervan te overtuigen het idee om geweld te gebruiken voor de hereniging met Taiwan te laten varen. Maar toen Xi Jinping aantrad, veranderde alles. Je kunt zeggen dat de geest van Mao Zedong weer tot leven kwam”, zei Tsao tijdens een persconferentie. “Je moet de mensen duidelijk maken dat de Chinese Communistische Partij van nature net een maffia is. Ze zijn een misdaadsyndicaat vermomd als een nationale regering. Ze zullen over mijn lijk moeten komen voordat ze Taiwan kunnen controleren […] Ik zal niet meemaken dat Taiwan een tweede Hongkong wordt”, klinkt het nog strijdlustig.

(as)

Meer