Hoe Taiwan Litouwen wil beschermen voor de toorn van China

De recente vriendschap tussen Taiwan en Litouwen zet kwaad bloed in China. Peking voert economische druk uit op de Baltische natie, maar Taipei heeft een economisch antwoord klaar.

In november werd in de Litouwse hoofdstad Vilnius een “Taiwan Representative Office” geopend. Dat is de eerste van zijn soort in de hele regio omdat EU-lidstaten officiële diplomatieke banden onderhouden met China. Die laatste erkent de democratie Taiwan namelijk niet als een land. Er bestaan wel verschillende quasi-diplomatieke gebouwen van Taiwan binnen de EU. Zij vervullen de rol van een ambassade maar verschuilen zich achter namen zoals “Taipei Representative Office”. Het besluit van Litouwen om Taiwan dus volledig diplomatiek te omarmen, was bijzonder betekenisvol voor de Taiwanezen.

In Peking werd de vriendschap tussen Litouwen en Taiwan minder goed ontvangen. China riep zijn ambassadeur terug uit Vilnius en vroeg de Litouwse overheid om hetzelfde te doen in Peking. De economische druk werd onmiddellijk daarna opgevoerd. 

Een verzending van meer dan 20.000 flessen Litouwse rum dreigde in december 2021 geblokkeerd te worden door de Chinese autoriteiten. Het Taiwanese staatsbedrijf voor de productie van alcohol en tabak kocht de flessen op en vervolgens verspreidde de overheid in Taipei doodleuk receptjes voor de sterke drank ter voorbereiding van een massale uitverkoop.

Maar ook binnen de EU zet China zo veel mogelijk economische druk op Litouwen. Volgens de Europese Commissie dreigt Peking ermee om industriële leveringen van producenten te blokkeren indien ze onderdelen uit Litouwen bevatten. Zo zou de Duitse bandenfabrikant Continental op die manier al gewaarschuwd zijn, berichtte persbureau Reuters.

Duurzaam investeren in Litouwse satelliet-tech

De overheid in Taipei bereidt echter een fors investeringsplan voor om de klappen voor Litouwen ruimschoots op te vangen. Begin januari kondigde het kersverse Taiwan Representative Office in Vilnius een eerste investeringsfonds van zo’n 200 miljoen dollar aan. Een tweede fonds, met activa ter waarde van zeker 1 miljard dollar, werd amper een week later onthuld. 

“Het fonds van 200 miljoen dollar dient voor directe investeringen in ondernemingen. Als we goede mogelijkheden vinden, die we op agressieve wijze zullen trachten te identificeren, zullen we investeren in nieuwe bedrijven of joint ventures,” zei Eric Huang, hoofd van het nieuwe Taiwanese bolwerk in Vilnius, in een interview met de Taiwanese nieuwssite The News Lens. “Het fonds van 1 miljard dollar dient dan weer om leningen te verstrekken. Met investeringen en leningen zal het plan economisch duurzaam blijken”, meent Huang nog.

De Taiwanese overheid is blijkbaar enorm geïnteresseerd om te investeren in de Litouwse productie van satelliettechnologie. “Mensen hebben het tegenwoordig over 5G, maar de zesde generatie van communicatie zal wellicht plaatsvinden via satellieten. Litouwen is enorm vaardig geworden in het maken van dergelijke technologie. We werken al samen met een Litouws bedrijf om een globaal satellietsysteem op poten te zetten voor onze visserij”, voert Huang aan. Het fonds dient officieel echter ook voor investeringen in biotech- en fintech-innovaties.

Halfgeleiders in Europa

Ten slotte dient het fonds ook om een productie van computerchips, zoals halfgeleiders, op te trekken in Litouwen. Althans, een deel van die productie. Het gehele productieproces blijft voorlopig stevig gecentraliseerd in Taiwan. “Een groep Taiwanese academici, overheidsdeskundigen en sleutelfiguren uit de privésector van de halfgeleiderindustrie zal Litouwen bezoeken en bepalen welk deel van het ecosysteem daar kan bloeien. Dit zal op lange termijn de hele regio ten goede komen”, meent Huang.

Met die laatste zin verwijst Huang naar de ambities van de EU om opnieuw een gezonde productie van microchips uit te bouwen. In de jaren 90 leverde Europa nog 35 procent van alle halfgeleiders ter wereld op. Vandaag is dat marktaandeel verschrompeld tot 9 procent, staat te lezen in een rapport van de economische denktank Bruegel.

Met een ambitieus plan, vaak benoemd als de “EU Chip Act”, wil Europa tegen 2030 opnieuw een globaal marktaandeel van 20 procent veroveren. Duitsland beloofde daarvoor al 3 miljard dollar opzij te zetten. Indien Taiwan er in slaagt om de EU bij te staan met haar chipambities, zouden er wel eens meer lidstaten kunnen overlopen naar de zijde van Taipei.

(kg)

Meer