Taiwan breidt investeringsfonds voor Litouwen uit met nog eens 900 miljoen euro

Taiwan trekt een investeringsfonds op om Litouwse bedrijven te helpen investeren in chipproducenten en zelf chips te vervaardigen. Op die manier wil Taiwan de Baltische staat afschermen tegen economische sancties van China.

Vorige week werd bekend dat Taiwan timmert aan een heus investeringsfonds van 200 miljoen dollar voor Litouwse investeerders om de bilaterale handel tussen beide landen aan te zwengelen. Litouwen is het eerste Europese land (buiten Vaticaanstad) dat officiële diplomatieke banden met de overheid in Taipei onderhoudt. 

Zo werd er vorig jaar een “Taiwan Representative Office” geopend in Vilnius, waar de Taiwanese politicus Eric Huang momenteel aan het roer staat. In Brussel heeft diezelfde quasi-ambassade voorlopig nog het “Taipei Representative Office” om China niet voor de borst te stoten.

Litouwse chipproductie opzetten

Dat schoot in het verkeerde keelgat van Peking, dat zijn democratische buur ziet als een onlosmakelijk deel van zijn eigen Volksrepubliek. China reageerde met allerlei economische embargo’s. Zo werd er begin dit jaar een levering van meer dan 20.000 Litouwse rumflessen geweigerd in China. Taiwan kocht ze vervolgens op. China zou ook druk uitvoeren op Duitsland om de banden met Litouwse producenten te verbreken. 

Nu trekt Taiwan de steun voor Litouwen dus nog verder op met een extra kredietlijn van 1 miljard dollar, ofwel zo’n 900 miljoen euro. Die zou onder andere gebruikt worden om een chipproductie in Litouwen op te zetten. Taiwan is de absolute marktleider in het vervaardigen van essentiële computerchips, zoals de ondertussen zeer bekende halfgeleiders. De Aziatische democratie zou, onder leiding van chiptitaan TSMC, zeker 58 procent van het globale marktaandeel in handen hebben.

“Natuurlijk hebben de Litouwse bedrijven zeer concrete bedrijfsplannen als het gaat om de productie van chips hier in Litouwen. We willen deelnemen aan deze zeer belangrijke productieketen, waar in de komende jaren een enorm grote vraag naar zal zijn”, zei de Litouwse minister van Economie Aušrinė Armonaitė op een persconferentie, meldt Politico.

(mah)

Meer