Taiwan beveelt zijn bevolking Litouwse rum aan; wederzijdse steun in conflict met China

Een voorraad van 20.400 flessen Litouwse rum die door China werd geweigerd, heeft uiteindelijk een eindbestemming gevonden in Taiwan. Dat heeft het bedrijf Taiwan Tobacco and Liquor (TTL) tegenover de krant South China Morning Post bevestigd. De levering vertegenwoordigt een verdere stap in de spanningen die tussen China en Litouwen de voorbije maanden al steeds verder zijn opgelopen.

De lading rum was oorspronkelijk bedoeld voor de Chinese markt. Litouwen en China zijn echter in een aanslepend diplomatiek geschil verwikkeld geraakt. Als vergelding zou China hebben beslist om onder meer de leveringen van Litouwse rum te blokkeren.

Onderlinge steun

Volgens de South China Morning Post had het Taiwanese ministerie van Financiën gehoord over de problemen waarmee MV Group Productions, de Litouwse producent van de rum, op de Chinese markt diende af te rekenen en zou zijn beslist actie te ondernemen.

Taiwan Tobacco and Liquor (TTL), volledig eigendom van het ministerie, werd gevraagd in te grijpen en een oplossing voor de zending te vinden. Het staatsbedrijf kocht de voorraad vorige maand op. Eind deze maand zouden de flessen op de lokale markt in Taiwan worden aangeboden.

“Litouwen en Taiwan steunen elkaar”, benadrukte het bedrijf in een reactie op de berichten over de aankoop. De Taiwanese nationale ontwikkelingsraad – het parlementaire bureau dat de beleidsplanning voor zijn rekening neemt – is inmiddels al overgegaan tot de publicatie van een lijst met cocktails op basis van rum en andere recepten. 

Tevens werd aan de lokale consumenten gevraagd het Litouwse product te kopen. Daarbij werd de bevolking opgeroepen om Litouwen te steunen. Het bureau wees op de bijzonder vriendschappelijke banden die Litouwen en Taiwan onderhouden en benadrukte de wederzijdse hulp die de twee landen tijdens de coronapandemie aan elkaar hadden verstrekt.

Diplomatieke vertegenwoordiging

China probeert andere landen al lange tijd onder druk te zetten om de samenwerking met Taiwan af te breken. De Chinese regering beschouwt het eiland immers als een opstandige provincie en wil Taiwan onder zijn controle krijgen.

China was dan ook bijzonder boos dat Taiwan in de Litouwse hoofdstad Vilnius vorig jaar een diplomatieke vertegenwoordiging opende. 

China poogt onder meer met economische druk Litouwen tot andere gedachten te brengen. Daarbij hebben de Chinese autoriteiten buitenlandse bedrijven onder meer al gewaarschuwd dat ze niet langer welkom zijn indien ze met Litouwen zaken blijven doen.

China ontkent Litouwen met handelsbeperkingen te willen straffen, maar ook de Europese Commissie heeft al aangekondigd de problematiek op te volgen.

(jvdh)

Meer