Taiwan lanceert investeringsfonds voor steun aan Litouwse economie

Taiwan creëert een fonds met een waarde van 200 miljoen dollar om investeren in Litouwse industrieën te ondersteunen en de bilaterale handel tussen beide landen aan te moedigen. Dat heeft Eric Huang, het hoofd van het Taiwanese vertegenwoordiging in Litouwen, aangekondigd. Taiwan probeert volgens Huang met zijn initiatief diplomatieke druk op de Baltische staat vanuit China af te weren. 

Litouwen is in een oplopend dispuut met China terechtgekomen. China is verontwaardigd dat Litouwen heeft toegestaan dat in zijn hoofdstad Vilnius een feitelijke Taiwanese ambassade werd geopend.

Taiwanese vertegenwoordigingen in andere landen, behalve het niet-erkende Somaliland, verwijzen naar Taipei, de hoofdstad van het land. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie. Dat leidt tot een verzet tegen de officiële erkenning van Taiwan door andere landen.

Vergelding

Als vergelding tegen de opening van de Taiwanese vertegenwoordiging in Vilnius, heeft China zijn ambassadeur in Litouwen teruggeroepen en ook de diplomatieke betrekkingen met de Baltische staat teruggeschroefd.

Bovendien zet China ook bedrijven, zoals de Duitse groep Continental, onder druk om niet langer beroep te doen op componenten die in Litouwen werden vervaardigd. Tevens werden Litouwse zendingen naar China geblokkeerd.

De economie van Litouwen, die in grote mate op export is gericht, herbergt honderden bedrijven die voor multinationals met een klantenbestand in China producten maken zoals meubels, lasers, voedsel en kleding.

Eric Huang betoogde dat het strategische investeringsfonds zou worden gefinancierd door het Taiwanese nationale ontwikkelingsfonds en zou worden ondersteund door de centrale bank van het land.

De eerste concrete investeringen zouden nog dit jaar moeten worden gerealiseerd. Daarbij zou volgens Huang in eerste instantie kunnen worden gekeken naar activiteiten rond onder meer halfgeleiders, lasertoepassingen en biotechnologie.

Blokkade

Huang betoogde daarbij dat Taiwan inmiddels ook 120 zeecontainers uit Litouwen, die oorspronkelijk voor China waren bedoeld, wegens de Chinese blokkade naar eigen land heeft omgeleid. Hij gaf aan dat zijn land die tactiek in de toekomst verder wil blijven toepassen om de Litouwse economie te blijven steunen.

“Taiwan zal ook de procedures voor de goedkeuring van de invoer van zuivel en graan uit Litouwen versnellen”, voerde Huang verder aan. “We zullen ook proberen Litouwse bedrijven aan Taiwanese toeleveringsketens te koppelen. De integratie van de Litouwse laserindustrie in de Taiwanese productie van halfgeleiders vormt eveneens een mogelijkheid.”

Tseng Hou-jen, onderminister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, noemde de Chinese druk op Litouwen onevenredig. “De Verenigde Staten en de Europese Unie duiden ons land in hun officiële documenten als Taiwan aan, zonder dat China reageert”, wierp Hou-jen op.

“De actie lijkt gericht te zijn op een land dat door China, om politiek gewin, als een kwetsbaar doelwit wordt beschouwd. Toegeven is echter niet de beste manier om met pestkoppen om te gaan.”

Ondertussen heeft de Litouwse regering zijn nationale spoorwegmaatschappij opdracht gegeven om af te zien van een contract met een Spaanse bruggenbouwer die door een Chinese groep wordt gecontroleerd. “De overeenkomst zou problematisch kunnen zijn voor de nationale veiligheid”, zei een woordvoerder van de Litouwse premier.

Antony Blinken, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, verwees recent tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse collega Annalena Baerbock eveneens naar de druk die China op Litouwen probeert uit te oefenen. Blinken beloofde daarbij om met Duitsland en andere partners tegen dergelijke intimidaties te zullen samenwerken.

(jvdh)

Meer