Symphony of the Seas maakt recordreis over Atlantische Oceaan

Het cruiseschip Symphony of the Seas van rederij Royal Caribbean heeft een nieuw wereldrecord laten optekenen. Het schip heeft tijdens een reis van de Verenigde Staten naar Spanje in totaal 7.604 personen tegelijkertijd de Atlantische Oceaan laten oversteken.

Nog nooit eerder werd dat traject met zoveel betalende passagiers afgelegd. Buiten de commerciële sector werden in het verleden door een schip wel al grotere groepen van de ene naar de kant van de Atlantische Oceaan gebracht.

Van Miami naar Malaga

De Symphony of the Seas begon zijn recordreis, met een bezetting van nagenoeg 100 procent, in Port Miami in Florida en meerde twaalf dagen later uiteindelijk aan in de Spaanse havenstad Malaga, waarna ook nog Valencia en Barcelona werden bezocht.

Vervolgens zette het schip koers naar Cadiz, waar een onderhoudsbeurt op het programma stond in voorbereiding op het nieuwe Europese cruiseseizoen, waarbij de Symphony of the Seas voor excursies op de Middellandse Zee wordt ingezet.

De transaltantische tocht betekende voor de Symphony of the Seas na een afwezigheid van vijf jaar een terugkeer naar de Europese wateren. Het schip zal deze zomer herhaaldelijk kunnen worden opgemerkt in havens zoals Napels, Palma de Mallorca en Marseille.

Eind oktober steekt de Symphony of the Seas vanuit Cadiz opnieuw de Atlantische Oceaan over naar Fort Lauderdale in Florida. Royal Caribbean spreidt deze zomer trouwens een grote belangstelling voor Europa tentoon. In totaal zal daarbij een vloot van negen schepen worden ingezet.

Queen Mary

De Symphony of the Seas, een schip van 228.091 ton uit de Oasis-klasse, realiseerde zijn recordreis met 5.350 passagiers en 2.224 bemanningsleden. Er zijn weliswaar schepen die in het verleden meer personen de Atlantische Oceaan helpen oversteken, maar dat gebeurde wel onder uitzonderlijke omstandigheden.

In juli 1943 bracht de Queen Mary, een lijnschip van de Cunard Line, op een reis in totaal 16.663 bemanningsleden en soldaten van de Verenigde Staten naar Europa over. In totaal zou dat schip tijdens de tweede wereldoorlog trouwens 765.429 militairen van de Verenigde Staten naar het Verenigd Koninkrijk overbrengen.

Winston Churchill, toenmalig eerste minister van Groot-Brittannië, zou later erkennen dat de Queen Mary en haar zusterschip Queen Elizabeth door die massale troepentransporten het einde van de tweede wereldoorlog gevoelig hebben versneld.

De Symphony of the Seas werd gebouwd op de scheepswerven van de Chantiers de l’Atlantique in de Franse havenstad Saint Nazaire en was de voorbije vier jaar het grootste cruiseschip ter wereld, tot de Wonder of the Seas – een schip van 235.000 ton – in maart vorig jaar in de vaart kwam.

Meer