Grote bedrijven brengen te weinig in kaart waarom precies hun werknemers andere oorden opzoeken, zegt Kevin De Pauw, de CEO van het ambitieuze consultancy- en databedrijf Summ.link. “Nochtans is elk talent dat je kan behouden, er een minder dat je moet gaan zoeken op de arbeidsmarkt.”
Het databedrijf uit Melle (25 medewerkers) ziet daar een opportuniteit in en is een softwareplatform met artificiële intelligentie aan het bouwen om de personeelsdiensten van grote bedrijven bij te staan. De Pauw wil snel 2 tot 3 miljoen euro kapitaal op te halen via mix van financieringsbronnen waaronder crowdfunding. Hij is zo overtuigd van het concept, dat hij bereid is om zijn eigen huis te verkopen om in het bedrijf te investeren, zo zegt hij in een gesprek met Business AM.
Waar zien jullie het gat in de markt?
Kevin De Pauw: “Als het om productie of verkoop gaat, spreken bedrijven graag over efficiëntiewinsten op basis van harde data. Elke bijkomende besparing telt. Maar in personeelsbeleid is die permanente zoektocht naar kleine, maar recurrente verbeteringen nog grotendeels onontgonnen terrein.”
Hoe komt dat?
“Emotie en herkenbaarheid spelen nog een grote rol bij de rekrutering. Hoe vaak wordt niet iemand aangeworven, omdat hij qua achtergrond of opleiding op de rest van het personeel lijkt? Wat wij zeggen: het kan geen kwaad om ook eens naar de harde data te kijken. Misschien blijkt dan een andere kandidaat geschikter te zijn, hoewel je het niet verwacht had.”
Hoe moet jullie AI-tool de rekruteerders helpen?
“We willen grote bedrijven in twee domeinen bijstaan: de aanwerving van nieuwe krachten en het behoud van de huidige werknemers. Hoe beter de matching, hoe langer hij of zij gaat blijven. En hoe lager het personeelsverloop, hoe minder kosten het bedrijf moet maken om telkens een nieuwe aanwerving te vinden en op te leiden.”
“Met ons matching-algoritme willen we het screeningsproces verbeteren, zodat sneller duidelijk wordt of de kandidaat wel in het team past en hoe hij of zij zich verhoudt tot de andere teamleden, bijvoorbeeld qua vaardigheden en loon.”
Welke data gaan jullie gebruiken?
“De data zal komen uit de bestaande hr-software van het bedrijf , zoals het ATS (Applicant Tracking System) dat de sollicitaties bijhoudt of het interne systeem voor werknemersbetrokkenheid (employee engagement). In veel bedrijven zijn zulke systemen nog niet met elkaar verbonden. Maar we gaan ook putten uit andere databronnen, bijvoorbeeld de prestaties van de kandidaat in een hackathon.”
“Op termijn denken we ook aan de lancering van een chatbot, om de eerste fase van de sollicitatiegesprekken over te nemen van de rekruteerder. Want vaak gaat het om steeds dezelfde vragen, zoals ‘waarom solliciteer je’ en ‘wat zijn je loonsverwachtingen?’. Dat gesprek zou een virtuele assistent even goed kunnen doen, waardoor minder manueel werk nodig is. Hr kan zich dan richten op de strategische vraagstukken.”
“We willen ook de beweegredenen in kaart brengen van de talenten die het bedrijf verlaten. Als de te lange pendeltijd voor een vertrekker de hoofdreden was, doet het bedrijf er goed om na te gaan of zijn collega’s dat ook zo vervelend vinden, en wat daar eventueel aan te doen is. Zo vermijd je bijkomende vertrekkers.”
Dreigen er met zo’n AI-verwerking van werknemersdata geen privacyproblemen?
“Dat is inderdaad een van onze prioriteiten. We willen dat ons platform gaat voldoen aan alle ethische standaarden en de Europese GDPR-privacyregels. Dat is ook een vereiste als we ons product willen laten testen door grote bedrijven.”
Is het denkbaar dat de AI de eindbeslissing neemt en autonoom de job toewijst?
“Op dit moment is dat niet de bedoeling. We willen de hr-dienst een ranglijst voorleggen van wie volgens de AI de beste kandidaten zijn, maar daarna beslist hr.”
“Het wordt straks wel interessant om te zien hoe vaak en waarom het bedrijf uiteindelijk iemand anders kiest. Daar zullen we op onze beurt van kunnen leren, bijvoorbeeld over de criteria die de definitieve keuze bepalen. Die info kunnen we dan weer in ons AI-platform integreren.”
Hoe loopt intussen jullie financieringsronde?
“De bank Belfius kende ons 350.000 euro toe. Via het crowdfundingplatform WinWinner hebben we al 160.000 euro opgehaald en hopen we nog op meer. Daarnaast hebben we een innovatiedossier ingediend bij de Vlaamse overheid, waarvoor we binnenkort een positief antwoord hopen op te krijgen, en zijn we in gesprek met enkele particuliere geldschieters, zeg maar friends & family.”
Waarom klopt u niet aan bij business angels of durfkapitalisten?
“Dat is voor een volgende fase. Op dit moment combineren we nog consultancy met de ontwikkeling van het AI-product, dat we Unwhyre hebben genoemd. Als de tijd rijp is, gaan we Unwhyre als spin-off afsplitsen. Daardoor zal een duidelijk afgelijnd project ontstaan, waar grotere investeerders dan in kunnen stappen.”
Wanneer zal de AI-tool klaar zijn?
“We mikken op een marktwaardig product in 2024. Enkele grote ondernemingen, bekende werkgevers uit binnen- en buitenland, hebben al toegezegd om voor ons als testbedrijf te fungeren vanaf oktober. Om een idee te geven van het datavolume: in totaal hebben ze 78.000 medewerkers.”
Wat zijn de plannen voor 2023?
“Ontwikkelen, ontwikkelen, ontwikkelen.”