De verborgen prijs van flexibiliteit: thuiswerkers hebben 31% minder kans op promotie

Samengvat. Recente gegevens tonen aan dat volledig op afstand werkende medewerkers achterblijven op het gebied van carrièreontwikkeling, met name promoties, vergeleken met hun collega’s op kantoor. Dat wijst op een dieper liggend probleem van werkplekongelijkheid in het post-pandemische tijdperk.

In het nieuws. Onderzoek van Live Data Technologies toont aan dat thuiswerkers 31 procent minder vaak gepromoveerd worden dan kantoormedewerkers.

  • Een peiling van Gallup onthult verschillen in betrokkenheid en burn-out-gevoelens tussen thuiswerkers, hybride werkers en kantoormedewerkers.
  • CEO’s geven de voorkeur aan werknemers die fysiek aanwezig zijn op kantoor voor promoties en belangrijke opdrachten.

Zoom in. Thuiswerkende vrouwen ontvangen 40 procent minder commentaar op hun werk dan vrouwen die fysiek aanwezig zijn, tegenover 18 procent voor mannen.

  • Een Stanford-econoom beschrijft deze situatie als “een vorm van discriminatie door nabijheidsvooroordeel”.
  • Ongeveer 20 procent van alle werknemers met een hogere opleiding werkt in de VS nog steeds volledig op afstand.

Zoom out. De pandemie heeft de werkplek structureel veranderd, met meer nadruk op hybride of volledig op afstand werken.

  • Hoewel volledig op afstand werkende mensen productiever kunnen zijn, missen ze essentiële persoonlijke interacties die belangrijk zijn voor loopbaanontwikkeling.
  • Vele bedrijven implementeren badge-systemen om de aanwezigheid op kantoor te volgen. (cv)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.