Storm Bella raast over België: noodnummer 1722 geactiveerd

Ons land krijgt zondag bezoek van storm Bella. Het weerinstituut KMI roept code geel uit over het hele land en de regering activeert het noodnummer 1722.

Er worden windstoten verwacht tussen 80 en kilometer per uur. Het KMI vraagt om waakzaam te zijn. ‘Er kan plaatselijke overlast zijn en het verkeer kan hinder ondervinden’, klinkt het. Code geel geldt tot 20 uur zondagavond. In de namiddag zwakt de wind af.

Als preventieve maatregel activeerde de FOD Binnenlandse Zaken het noodnummer 1722 om stormschade te melden. Op die manier kunnen de noodnummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) worden vrijgehouden voor levensgevaarlijke situaties.

Sneeuw

Tegelijk waarschuwt het KMI voor gladheid. Het verwacht intense sneeuwval in de Ardennen die pas vanavond of vannacht afneemt. Tegen maandagochtend kan er dus 10 tot 25 centimeter (of plaatselijk wat meer) verse sneeuw vallen in de Ardennen. In combinatie met de felle wind kunnen er zich hinderlijke sneeuwophopingen vormen.

‘Ook zondagnacht is het nog uitkijken voor rijm- of ijsplekken of tijdelijke gladheid door een winterse bui’, klinkt het. ‘De situatie kan het voetgangers en fietsers moeilijk maken en ook het wegverkeer kan gevaarlijk worden.’ De code geel voor gladheid geldt tot 8 uur maandagochtend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20