Steeds meer Vlamingen kopen hun huis online

Online biedplatforms voor vastgoed zitten in de lift. Steeds meer Vlamingen kopen hun huis vanachter hun computer.

Drie onlineplatforms voor vastgoedbiedingen zagen het voorbije anderhalf jaar het licht: Biddit, van de Federatie van het Notariaat (Fednot), soldandset.be van Dewaele Vastgoedgroep, en Vendomi. Ze werken net zoals een openbare verkoop, waar iedereen tegen elkaar kan opbieden. Alleen gebeurt het allemaal online, zonder tussenkomst van makelaar of notaris. Buiten het eerste huisbezoek staan de koper en verkoper enkel digitaal met elkaar in contact.

De biedingen van Biddit zijn bindend. Wie een winnend bod heeft uitgebracht, kan niet meer terugkrabbelen. Bij Soldandset krijg je nog even bedenktijd. Een ander verschil tussen de twee platforms is dat bij Bidddit de biedingen volledig anoniem zijn, en de verkopers gebonden zijn aan het hoogste bod. Verkopers krijgen meer vrijheid bij Soldandset.

Snellere aankopen en betalingen

Het grote voordeel van de online platforms is dat het allemaal een stuk sneller gaat dan bij een klassieke aankoop. Op soldandset.be worden zes op de tien woningen die voor het eerst op de woningmarkt komen, binnen de maand verkocht. Dat is bijna dubbel zo snel als normaal. Bij de traditionele verkopen is dat maar het geval bij 35 procent van de woningen.

De betalingen lopen ook een stuk sneller. Op Biddit heeft de koper na de definitieve toewijzing maar vijf weken de tijd om af te rekenen. Bij een gewone verkoop is dat vier maanden.

Hulp bij prijsbepaling

Daarenboven helpen de platforms met de prijsbepaling. Doe-het-zelf-verkopers ondervinden vaak moeilijkheden om een realistische prijs te bepalen. Bij een te hoge prijs blijft het pand te lang online staan. Bij een te lage komen de verkopers achteraf tot de vaststelling dat ze hun pand voor een appel en een ei van de hand hebben gedaan.

‘Door hun woning of appartement aan te bieden op een online biedplatform komt er geen makelaar aan te pas, maar worden ze wel professioneel geholpen om een realistische vraagprijs te bepalen’, zegt Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep. ‘Daarna kan de markt haar gang gaan. Het is geen uitzondering dat twintig, dertig bieders tegen elkaar opbieden, waardoor je het maximale uit de verkoop kan halen.’

Op Biddit klokte de gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis af op 217.427 euro, 27 procent hoger dan de gemiddelde instelprijs.

Populair in steden

De online biedplatforms zijn nu voornamelijk bij dertigers in trek volgens de Dewaele Vastgoedgroep, en vooral in steden. ‘Maar ook meer landelijk gelegen woningen worden vandaag steeds vaker via online biedingen verkocht’, klinkt het bij Soldandset.be. ‘Er staan constant een dertigtal panden te koop. Tegenwoordig krijgen we ongeveer iedere dag een pand binnen. We zijn vertrokken aan de helft van dat ritme, ongeveer.’

Op Biddit zijn er sinds de lancering in mei 2018 al 3.371 panden te koop aangeboden, vooral woonhuizen. ‘In totaal werden er 74.209 biedingen uitgebracht door 13.926 bieders’, zegt Jan Sap, directeur-generaal van Fednot. ‘Sommige potentiële kopers brachten één bod uit, anderen verschillende, waardoor er per verkochte woning gemiddeld 37 biedingen werden uitgebracht.’

De trend kreeg een duwtje in de rug door de lancering van digitale woningpaspoorten in 2019. Hiermee is het mogelijk om met enkele muisklikken huurovereenkomsten, aankoopbeloftes en plaatsbeschrijvingen te bekijken en ondertekenen.

Lees ook:
Rijke vastgoedkopers zoeken alternatieve steden op
Technologisch succes jaagt vastgoedprijzen in de hoogte

Meer