Technologisch succes jaagt vastgoedprijzen in de hoogte

De Amerikaanse steden met de grootste aantallen luxewoningen zijn nagenoeg allemaal belangrijke technologische centra. Dat blijkt uit een studie van het online kredietplatform LendingTree, dat een analyse maakte van de Amerikaanse steden met de grootste aantallen woningen met een kostprijs van minstens 1 miljoen dollar.

Het onderzoek toonde dat San José die rangschikking aanvoert, gevolgd door San Francisco. Ook Seattle is in de top vijf terug te vinden. In deze steden zijn een reeks vooraanstaande technologiebedrijven – waaronder Facebook, Amazon en Apple – gevestigd.

Donkere neveneffecten

‘De resultaten van de studie wijzen op een aantal donkere neveneffecten van de opkomst van de grote technologiebedrijven,’ zegt Mary Meisenzahl, technologie-redacteur bij Business Insider. ‘Hoofdzetels van deze ondernemingen kunnen de middelen van een regio onder zware druk plaatsen. Het onderzoek toont een duidelijk verband tussen succesvolle technologie-clusters en hoge woningprijzen.’

San Francisco is het voorbeeld van de stad die door de aanwezigheid van belangrijke technologiebedrijven tot aan de grens van haar mogelijkheden is gedreven. ‘San Francisco is voor woningkopers de duurste stad van de Verenigde Staten,’ betoogt Meisenzahl. ‘Meer dan 40 procent van de residentiële panden kost er meer dan 1 miljoen dollar.’

De mediaan van de prijs voor een eengezinswoning is in San Francisco sinds het begin van deze eeuw met meer dan 300 procent gestegen. Zelfs werknemers met een jaarloon met zes cijfers behoren er door het dure levensonderhoud tot de lagere inkomens. De stad kent tevens een ernstig tekort aan betaalbare woningen. San Francisco worstelt bovendien met een van de ergste daklozencrises in de Verenigde Staten.

Beursintroducties

‘De geannuleerde plannen van Amazon voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor in New York tonen echter dat sommige partijen zich bewust zijn van dit donkere neveneffect van technologie en proberen het te voorkomen,’ voert Meisenzahl aan.

De voorbije maanden hebben Apple en Facebook miljarden dollars vrijgemaakt voor de bouw van betaalbare woningen in San Francisco. Microsoft toonde gelijkaardige engagementen in Seattle.

‘Toch zeggen sommige partijen dat deze inspanningen niet voldoende zullen blijken,’ besluit Meisenzahl. ‘Daarbij verwijzen ze vooral naar nieuwe beursintroducties die volgend jaar mogen worden verwacht. Die gebeurtenissen kunnen de groep miljonairs in de Bay Area nog verder uitbreiden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20