Steeds meer bruggen tussen euro en bitcoin

Een vlotte conversie van bitcoin naar klassieke munten en omgekeerd, dat is volgens experts een van de puzzelstukken die ontbreken om de cryptomunt mainstream te maken. Enkele cryptoplatformen maken er werk van door een alliantie te sluiten met een groot betaalbedrijf. Op tientallen plaatsen in België kan het wisselen ook via een klassieke weg: een geldautomaat.

BitFlyer en PayPal

Het cryptoplatform bitFlyer, een van oorsprong Japanse speler, heeft zopas een Europese samenwerking aangekondigd met PayPal, de dienst die toelaat louter met een e-mailadres en een paswoord te betalen. De miljoenen Europese gebruikers van PayPal kunnen nu via die weg geld storten op het platform van bitFlyer Europe om daarna cryptomunten te kopen.

‘De cryptocurrency-ruimte staat nog in de kinderschoenen en ondanks het groeiende ecosysteem kan de sector nieuwe gebruikers afschrikken. Aangezien PayPal goed is voor ongeveer een derde van de Europese e-commercebetalingen, zijn we zeer verheugd om gebruikers een stortingsmethode te bieden die ze kennen en vertrouwen’, legt Jacek Bastin, een directeur bij bitFlyer Europe, uit.

PayPal zelf is al enige tijd aan de slag om kennis over bitcoin en cryptomunten te verzamelen, wat de speculaties aanwakkert over een eigen cryptodienst.

Binance en Visa

Het cryptoplatform Binance kondigt een conversieroute in de omgekeerde richting aan, van bitcoin naar euro. Het lanceert in Europa een debetkaart in samenwerking met betaalreus Visa. De houders kunnen er bitcoin en enkele andere cryptomunten, waaronder de eigen Binance coin (BNB), op stockeren en ermee betalen de winkel.

De kaart, waarmee je ook online kan betalen, werd eerder dit jaar al in de VS gelanceerd. De betaling gebeurt niet echt in bitcoin. Het bedrag in cryptomunt wordt in realtime gewisseld voor euro, zodat de winkel euro’s op zijn rekening krijgt. Voor de conversie maakt Binance gebruik van technologie ontwikkeld door Swipe, de betaalverwerker die het cryptoplatform recentelijk overnam.

Bitcoin-geldautomaten

Sinds een tiental dagen kan je in de Antwerpse gemeente Schilde bitcoins kopen met cash geld. Een elektronicazaak installeerde een automaat van de Nederlandse firma Byecoin, onderdeel van de groep Byelex.

Via zo’n automaat kan je bitcoins kopen met cash geld. Er rollen geen fysieke bitcoin-munten of biljetten uit, want die bestaan natuurlijk niet. De automaat helpt de gebruiker om met de ingebrachte cash een digitale cryptoportemonnee op zijn smartphone op te laden. Wie deze fysieke weg kiest eerder dan een pure online aankoop, kijkt best wel eerst na hoe hoog de transactiekosten zijn.

Een gelijkaardige automaat werd in 2018 op de luchthaven van Schiphol uitgetest, maar vanwege een verbouwing inmiddels verwijderd. Het werd geen groot succes. ‘We hebben de resultaten geëvalueerd en op basis van het aantal transacties besloten de automaat niet terug te plaatsen’, zegt een woordvoerster. ‘Dat neemt niet weg dat we de ontwikkelingen op dit gebied en de wensen van onze passagiers blijven volgen.’

Volgens de website Coin ATM Radar, die de tel wereldwijd probeert bij te houden, staan er in ons land 31 bitcoin-automaten, vaak snackbars of telefoonwinkels. Dat zijn er veel in verhouding tot Duitsland (37) en Nederland (39).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20