Japanse bitcoinbeurs BitFlyer opent in Europa

De Japanse bitcoinbeurs BitFlyer breidt zijn activiteiten uit naar de Europese markt. Het platform heeft van de financiële regulator in Luxemburg een licentie ontvangen. Dat heeft Yuzo Kano, chief executive van BitFlyer, bekendgemaakt.

De Japanse groep reageert met zijn Europese uitbreiding naar eigen zeggen op een toenemende vraag van professionele en institutionele investeerders naar platformen voor de handel in cryptomunten. Dat publiek heeft volgens Kano, een gewezen trader van Goldman Sachs, op dit ogenblik in Europa onvoldoende mogelijkheden. BitFlyer is sinds november vorig jaar ook in de Verenigde Staten operationeel. De onderneming heeft op de Japanse markt voor bitcoin-handel een aandeel van 80 procent. Wereldwijd zou het bedrijf een aandeel tussen 20 procent en 30 procent hebben.

Regelgeving

De voorbije jaren zijn wereldwijd voor de handel in cryptovaluta al meer dan vierhonderd platformen gelanceerd. “Het merendeel van die initiatieven is echter niet geregeld,” aldus de Britse krant Financial Times. “De grotere platformen streven echter naar een sterkere regulering van de markt, die tot nu toe aan de investeerders weinig bescherming heeft geboden. Nochtans wordt geregeld gewag gemaakt van problemen zoals extreme prijsschommelingen, hackers en service-problemen.” Volgens Kano is BitFlyer de meest gereguleerde wisselmarkt voor virtuele valuta van de hele wereld. “Een officiële status is van levensbelang voor de toekomst van de bitcoin en andere virtuele valuta,” stelt de chief executive van BitFlyer. Het Japanse platform heeft tot nu toe bij investeerders een kapitaal van 36 miljoen dollar opgehaald. Onder meer de banken Mizuho, Mitsubishi UFJ en Sumitomo Mitsui hebben in het platform geïnvesteerd.

Witwaspraktijken

Het voorbije jaar werden op BitFlyer in totaal voor 250 miljard dollar transacties geteld. Ongeveer 60 procent van die activiteiten konden worden geregistreerd tijdens de laatste maanden van het voorbije jaar, toen de koersen van cryptomunten onafgebroken bleven oplopen. In de vergunning die BitFlyer van de Luxemburgse Commission de Surveillance du Secteur Financier heeft gekregen, wordt geëist dat nieuwe klanten worden gescand. Daarbij moet onder meer worden gegarandeerd dat het platform niet voor witwaspraktijken zal worden gebruikt. BitFlyer is naar eigen zeggen het enige Europese platform dat een grensoverschrijdende handel met Japan toelaat. Het bedrijf zegt ook een samenwerkingsakkoord te hebben met een Europese bank. De naam van die partner is nog niet bekend. Voorlopig wordt op het platform van BitFlyer uitsluitend in bitcoin gehandeld. In een volgende fase zouden echter ook andere cryptovaluta, zoals de ethereum of litecoin, kunnen worden geïntroduceerd. Tevens hoopt BitFlyer op termijn ook een aantal andere financiële producten op basis van cryptovaluta te kunnen aanbieden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20