Staatsbons brengen na twee dagen 104 miljoen euro op

De Belgische spaarders hebben tijdens de eerste twee dagen van de intekenperiode van de staatsbons 104 miljoen euro toevertrouwd aan de staat.

In het nieuws: De staatsobligaties hebben na twee dagen de staatskas gevuld met 104 miljoen euro. Dat laat het Federaal Agentschap van de Schuld weten.

  • Via de deelnemende banken hebben de Belgische spaarders voor 59,6 miljoen euro ingetekend op de eenjarige staatsbon (met een nettorendement van 2,24%). De achtjarige variant (met een nettorendement van 1,96%) heeft tot nu toe 1,7 miljoen euro in het laatje gebracht.
  • Daarnaast hebben er 4.946 inschrijvingen plaatsgevonden rechtstreeks bij de Schatkist. Via die weg kon de overheid al 43 miljoen euro ophalen.

Opgemerkt: Staatsbon krijgt concurrentie van de banken.

  • De eenjarige kasbon van BNP Paribas Fortis springt daarbij in het oog. Dat schuldpapier gaat gepaard met een coupon van 3,3 procent bruto, oftewel 2,31 procent netto. Het nettorendement ligt daarmee 7 basispunten hoger dan dat van de staatsbon.
  • Ook Belfius brengt kasbons aan de man, met een looptijd van één tot tien jaar. De eenjarige variant beloont de spaarders met een coupon van 3 procent bruto. Netto blijft er 2,1 procent over. Dat is dus minder dan wat de eenjarige staatsbon of de kasbon van BNP Paribas Fortis opbrengt.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.