Spotify ondergaat de harde wet van technologie: massaal aanwerven leidt tot massale ontslagen

De Zweedse muziekdienst Spotify ontslaat nog eens 1.500 werknemers, nadat het eerder dit jaar in twee aparte ontslagrondes nog eens respectievelijk 200 en 600 mensen aan de deur had gezet. Ondanks dat het bedrijf op 226 miljoen abonnees kan rekenen, blijft winst genereren quasi onmogelijk.

Waarom is dit belangrijk?

Na jaren van expansie begint de tech-industrie een nieuwe vorm van financiële discipline te omarmen. De meeste techbedrijven, zowel groot als klein, hebben de afgelopen jaren ontslagen doorgevoerd, en velen blijven op verschillende vlakken bezuinigen. De ontslagronde bij Spotify is zeker niet de laatste.

In het nieuws. Spotify bestaat ondertussen 17 jaar en wordt nu geconfronteerd met de harde realiteit van het volwassen bedrijfsleven.

Waar is de winst?

Zoom in. In de eerste 10 jaar van zijn bestaan leed de muziekdienst jaar na jaar verlies.

  • In 2017 maakte Spotify voor het eerst een jaarlijkse operationele winst van $108 miljoen. Het leed dat jaar nog steeds een nettoverlies van $1,5 miljard als gevolg van financieringskosten.
  • Sinds dan worden er jaarlijks kleine nettowinsten geboekt die ongedaan worden gemaakt door uitgaven voor O&O voor nieuwe producten en andere functies, die met 38% stegen.
  • Het aantal werknemers verdubbelde op amper drie jaar tijd, terwijl het bedrijf miljarden in nieuwe avonturen stak, waaronder podcasting.
  • Dat alles werd gefinancierd door goedkoop geld, de steun van goedgelovige aandeelhouders en een immense hype.
  • Toch is de operationele winstmarge van Spotify in die periode van beperkt naar negatief gegaan.

Een bredere trend in de tech-industrie

Zoom out. Deze situatie weerspiegelt een bredere trend in de tech-industrie, waar groei vaak voorrang krijgt boven efficiëntie, duurzaamheid en ethische bedrijfsvoering.

  • Andere grote techbedrijven (Meta, Amazon, Google, Nokia, X (nu Twitter),…) hebben soortgelijke patronen getoond, wat aangeeft dat dit een sectorbrede kwestie is.
  • Vorig jaar nog schetste CEO David EK enthousiast zijn visie van een bedrijf dat in 2030 een omzet van $100 miljard zal hebben – een bijna achtvoudige toename ten opzichte van $13 miljard vorig jaar.
  • Hij voorspelde ook dat het bedrijf in 2024 winstgevend zou zijn, ondanks de verliezen van een half miljard dollar per jaar bij de laatste telling.

Samengevat. De tech- en startupwereld zit vol bedrijven die denken dat ze de wetten van de zwaartekracht kunnen tarten. Maar een voor een worden ze met de voeten terug op aarde gedwongen.

Meer