Amerikaans ministerie van Justitie overweegt aanklacht tegen Live Nation wegens monopolie op ticketmarkt

Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt juridische stappen te ondernemen tegen Live Nation, de wereldleider op het gebied van concertorganisatie en ticketverkoop. De beschuldiging luidt dat het bedrijf misbruik maakt van zijn dominante positie op de markt door concurrentie te beperken en ticketprijzen kunstmatig te verhogen.

Volgens The Wall Street Journal zal het Amerikaanse ministerie van Justitie volgende maand een rechtszaak starten tegen concertorganisator Live Nation. Daarbij wil het het bedrijf aanklagen wegens het schenden van de antitrustwetgeving door de overname van Ticketmaster in 2010 en de daaropvolgende dominante positie op de concert- en ticketmarkt.

Controle op ticketverkoop

De kern van de zaak ligt bij de overname van Ticketmaster in 2010. Door deze overname verwierf Live Nation een ongeëvenaarde controle over de ticketverkoop voor live-evenementen in de Verenigde Staten. Dit heeft geleid tot een aantal problematische praktijken, waaronder:

  • Beperkte keuze voor consumenten: Door Ticketmaster te controleren, kan Live Nation artiesten en locaties onder druk zetten om exclusief met hen samen te werken. Dit betekent dat consumenten minder keuze hebben waar ze tickets kopen en vaak hogere prijzen moeten betalen.
  • Hoge ticketprijzen: Live Nation maakt gebruik van “dynamic pricing”, waarbij ticketprijzen in real time kunnen worden aangepast op basis van vraag en aanbod. Dit kan leiden tot exorbitante prijzen, vooral voor populaire concerten.
  • Problemen met ticketverkoop: De websites van Ticketmaster zijn notoir onbetrouwbaar tijdens drukke verkoopperiodes, waardoor fans vaak gefrustreerd raken en tickets missen.

Deze praktijken hebben geleid tot kritiek van zowel consumenten als politici. In 2022 kwam Live Nation onder vuur te liggen na chaotische ticketverkopen voor de tour van Taylor Swift, waarbij fans urenlang in de wachtrij stonden en uiteindelijk geen tickets konden bemachtigen.

Monopolie

Het ministerie van Justitie onderzoekt nu of de praktijken van Live Nation de antitrustwetgeving schenden. Als dat het geval is, kan het bedrijf een boete en gedwongen worden om zijn activiteiten aan te passen om de concurrentie te bevorderen.

De mogelijke aanklacht tegen Live Nation is een belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen antimonopoliebeleid. Als het ministerie van Justitie succesvol is, kan dit leiden tot meer concurrentie op de ticketmarkt en lagere prijzen voor consumenten.

Meer