Amerikaans ministerie van Justitie: “Live Nation heeft te groot monopolie op ticketverkoop”

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil Live Nation aanklagen voor het schenden van de antitrustwetgeving. Concreet zou Live Nation door de overname van Ticketmaster in 2010 een te groot monopolie hebben op de verkoop van concerttickets in de Verenigde Staten.

Live Nation en TicketMaster kwamen de afgelopen jaren al meermaals onder vuur te liggen. Bij populaire concerten gebeurt het regelmatig dat de site vastloopt en daarnaast is er ook heel wat kritiek op de dynamic pricing, waarbij de ticketprijs durft op te lopen tot enkele duizenden euro.

Live Nation

Volgens The Wall Street Journal zal het Amerikaanse ministerie van Justitie volgende maand een rechtszaak starten tegen Live Nation. Daarbij wil het het bedrijf aanklagen wegens het schenden van de antitrustwetgeving. Door de overname van TicketMaster in 2010, heeft Live Nation namelijk een gigantisch aandeel van de markt van de verkoop van concerttickets in handen.

In 2022 kwam het bedrijf zwaar onder vuur te liggen door de vele problemen tijdens de ticketverkoop voor de populaire concerten van Taylor Swift. Daarbij blokkeerde de website meermaals waardoor heel wat fans geen tickets konden bemachtigen. Wie wel tickets te pakken kregen, waren zogenaamde scalpers, die tickets later aan een hogere prijs doorverkopen. Zij maakten gebruik van bots om de tickets te kopen en konden zo de problemen op de website omzeilen.

Door het monopolie van Live Nation op de ticketmarkt is er voor concertgangers geen alternatief voor handen en worden ze dus gedwongen om altijd gebruik te maken van de diensten van Live Nation. Deze macht wil het ministerie van Justitie nu aankaarten.

Monopolie

Het grootste probleem met de macht van Live Nation is dat Live Nation eigenlijk een promotor van concerten is. Volgens Jack Groetzinger, de CEO van concurrent SeatGeek, vrezen veel concertzalen dat ze de concerten van Live Nation zouden verliezen als ze geen gebruikmaken van TicketMaster voor de ticketverkoop.

Het gaat hierbij om de concerten van verschillende grote namen, zoals bijvoorbeeld de Jonas Brothers en Taylor Swift, maar ook festivals als Rock Werchter en Pukkelpop.

Meer