De industriegroep Sociedad Nuclear Española (SNE) wil dat Spanje kernenergie als strategische energiebron bestempelt en pleit voor een 20-jarige verlenging van de bestaande kernreactoren.
Nucleaire renaissance: Spaanse industriegroep waarschuwt voor “geen weg terug” als kerncentrales worden gesloten en pleit voor aanzienlijke verlenging

Waarom is dit belangrijk?
De voorbije jaren komt in Europa een heuse nucleaire renaissance op dreef. Steeds meer landen stappen af van hun plannen om kernenergie uit te faseren en sommigen willen er zelfs bijbouwen. Daardoor beginnen in Europa spanningen te ontstaan tussen pro- en anti-nucleaire landen.In het nieuws: SNE publiceerde een manifesto, waarin het beweert dat kernenergie een cruciale energiebron zal zijn naarmate de vraag naar elektriciteit de komende jaren toeneemt.
- “Het is essentieel om een evenwichtig energiepakket te hebben dat gebaseerd is op koolstofarme bronnen die een stabiele, economische, veilige en duurzame voorziening garanderen”, klinkt het.
- Momenteel bevinden zich in Spanje zeven operationele kernreactoren. Zij produceren samen zo’n 20 procent van alle elektriciteit die in het land geconsumeerd wordt.
- Vier reactoren, samen goed voor een productie van 4 gigawatt (GW), zullen tussen 2027 en 2030 gesloten worden, ten minste als de huidige plannen stand houden. De vier reactoren zijn goed voor zo’n 12 procent van de elektriciteitsproductie in het land.
- Daar wringt het schoentje, althans volgens SNE. De organisatie beweert in het manifesto dat de uitbouw van hernieuwbare bronnen niet snel genoeg gaat om te voldoen aan de vraag tegen 2030. Indien binnenkort geen beslissing wordt genomen over een kernverlenging, zal er “geen weg terug” meer zijn nadat de eerste reactor, Almaraz-1, in 2027 wordt gesloten.
Terug van weggeweest
Opmerkelijk: Hoewel kernenergie de voorbije decennia het zwarte schaap van de Europese energiemix werd, lijkt het sentiment stilaan te keren.
- Een aantal landen, waaronder Duitsland en België, waren van plan om volledig af te stappen van kernenergie. Andere landen zoals Frankrijk zouden de kernvloot afbouwen, maar niet volledig stopzetten.
- Maar sinds Europa in een energiecrisis terechtkwam nadat Rusland Oekraïne binnenviel, worden die plannen in veel landen afgebouwd. Frankrijk is bijvoorbeeld van plan om meer kernreactoren bij te bouwen. In België is voorlopig slechts sprake van een tijdelijke verlenging van de jongste reactoren.
- Andere landen hebben ambitieuzere planen. Polen wil, behalve de bouw van zijn eerste kerncentrale die binnenkort van start gaat, massaal inzetten op kleine modulaire reactoren (SMR’s). Het land zou er tegen 2038 maar liefst 76 willen bouwen.
- Het land vormt samen met 10 andere Europese landen, waaronder Frankrijk, ook een ’nucleaire alliantie’ rond kernenergie. Opmerkelijk: België was aanvankelijk niet uitgenodigd, maar zou nu toch lid willen worden.
(nd)