Engie lanceert nieuw energiecontract met “superdaltarieven”

De energiereus Engie heeft afgelopen weekend een nieuw energiecontract gelanceerd dat gericht is op consumenten die hun verbruik willen sturen. Wie tijdens de daluren energie verbruikt, moet fors minder betalen per verbruikte kilowattuur (kWh).


Key takeaways

  • Engie heeft afgelopen weekend een nieuw stroomcontract gelanceerd dat klanten beloont voor flexibiliteit met superdaltarieven.
  • Een volledige week telt 54 superdaluren. Die gelden tussen 1 en 7 uur ’s nachts, en tijdens weekends ook tussen 11 en 17 uur
  • In juni bedraagt het superdaltarief 6,65 eurocent per kWh. Dat tarief kan weliswaar elke maand variëren.

In het nieuws: Engie heeft een nieuw energiecontract, genaamd Empower Flextime, op de markt gebracht.

  • Het gaat hier om een formule waarbij de energieleverancier de week opsplitst in drie blokken: piekuren, daluren en ‘superdaluren’. Wie in die laatste blok elektriciteit verbruikt, betaalt tot 20 procent minder per verbruikte kWh dan tijdens de gewone daluren.
    • In juni bedraagt het superdaltarief 6,65 eurocent per kWh. Momenteel betaal je bij de goedkoopste leverancier op de Vlaamse markt zo’n 10 eurocent per kWh.
    • Het gaat hier wel om variabele tarieven die elke maand kunnen wijzigen. Volgens een prognose van Engie over één volledig jaar moeten klanten met een contract Empower Flextime gemiddeld rekenen op 9,14 cent per kWh tijdens de superdaluren.
    • De leverancier rekent op een gemiddeld tarief van 12,07 cent per verbruikte kWh tijdens de gewone daluren en 16,17 cent per kWh tijdens de piekuren.
  • De energieleverancier wil op die manier gezinnen aanmoedigen om een deel van hun verbruik structureel te verschuiven naar die superdaluren.
    • “Engie wil de energietransitie versnellen”, voegt Vincent Verbeke, CEO van Engie België eraan toe. “Als producent installeren wij flexibele capaciteit zoals batterijen, en als leverancier ontwikkelen we innovatieve producten die de consument stimuleren en belonen om flexibel om te gaan met zijn energieverbruik.”

Opgemerkt: Dit is geen dynamisch energiecontract.

  • Bij dergelijke contracten kunnen de tarieven elk moment wijzigen. De consument moet de prijzen in dat geval op de voet volgen om zijn verbruik te plannen. Er wordt dus niet gewerkt met vaste tijdsblokken.

Zeer vroeg energie verbruiken

Details: Wanneer moet je het minste betalen voor jouw energieverbruik?

  • Een volledige week telt 54 superdaluren. Die gelden tussen 1 en 7 uur ’s nachts, en tijdens weekends ook tussen 11 en 17 uur. Wie energie verbruikt tussen 7 en 11 uur én 17 en 22 uur betaalt de piekuurtarieven. In het weekend is er geen piektarief, wel een gewoon daltarief tussen 7 en 11 uur en 17 en 1 uur.

Maar: De nieuwe formule is alleen interessant voor gezinnen die veel stroom verbruiken via een laadpaal, een warmtepomp of een thuisbatterij.

  • “Wie alleen het verbruik van de wasmachine of de vaatwasser kan verschuiven, is beter af met een klassiek contract”, zegt Geert Jansen, de verantwoordelijke voor elektrische voertuigen bij Engie, in een reactie aan De Tijd.
  • Volgens Engie kan vandaag iets meer dan 10 procent van zijn klanten voordeel doen met Empower Flextime. Al gaat de leverancier ervan uit dat dat aandeel sterk zal stijgen naarmate meer en meer Belgen elektrische wagens en warmtepompen in huis halen.

Ook dit: Intussen loopt bij Engie ook een test met ‘happy hours’.

  • Dat zijn uren waarop klanten gratis energie verbruiken bij negatieve stroomprijzen. Ze worden telkens de dag ervoor op de hoogte gebracht van een gratis tijdzone zodat ze hun verbruik ernaar kunnen plannen. De taksen, heffingen en toeslagen moeten wel nog betaald worden. Dat concept zal in het voorjaar van 2026 beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.