Key takeaways
- Make UK waarschuwt dat het Verenigd Koninkrijk een existentiële bedreiging vormt voor zijn productiesector als gevolg van exorbitante energiekosten.
- De hoge energiekosten schrikken investeringen in de sector af. Bovendien versnellen deze kosten de deïndustrialisatie.
- De koolstofbelasting die op koolwaterstofcentrales wordt geheven, heeft een directe invloed op de uiteindelijke prijs van hun productie. Het dwingt hen ook om minder efficiënt te werken.
Het Verenigd Koninkrijk wordt geconfronteerd met een kritieke bedreiging voor zijn productiesector als gevolg van exorbitante energiekosten. Deze hoge kosten, de hoogste van alle ontwikkelde landen, zijn het gevolg van het overheidsbeleid. Dit beleid is erop gericht om de economie over te schakelen van koolwaterstoffen naar hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie. Deze verschuiving is sterk afhankelijk van subsidies die worden gefinancierd door middel van stimuleringsmaatregelen en hogere belastingen. Onder andere koolstofheffingen op gasgestookte generatoren maken deel uit van deze aanpak.
Make UK, een toonaangevende industriële organisatie, waarschuwt dat zonder dringende actie om dit probleem aan te pakken, het Verenigd Koninkrijk zijn economische zekerheid en toekomst in de productiesector in gevaar dreigt te brengen. De hoge energiekosten schrikken investeringen in de sector af en versnellen de deïndustrialisatie. Deze trend was de afgelopen drie decennia al duidelijk zichtbaar. Hoewel andere ontwikkelde economieën ook te maken hebben met deïndustrialisatie, gaat dit proces in het VK bijzonder snel.
Afhankelijkheid van import
De recente versnelling van deze trend wordt toegeschreven aan de stijgende energieprijzen. De huidige regering en voorstanders van de energietransitie wijzen op de wereldwijde prijs van aardgas en het feit dat elektriciteitsprijzen worden bepaald door basislastgeneratoren, die in het VK voornamelijk op gas draaien. Door de dalende binnenlandse gasproductie is het VK steeds afhankelijker geworden van import, waardoor de kosten nog verder stijgen.
Koolstofbelasting leidt tot hoge prijzen
Deze verklaring ziet echter cruciale factoren over het hoofd. De koolstofbelasting die op koolwaterstofcentrales wordt geheven, heeft een directe invloed op de uiteindelijke prijs van hun productie. Bovendien worden deze generatoren gedwongen om op een minder efficiënte manier te werken, door op- en af te schakelen in reactie op schommelingen in de productie van wind- en zonne-energie, wat leidt tot hogere kosten voor elektriciteitsopwekking.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!