“Tegen 2038 hebben we een ambitieus plan: 76 SMR’s op 26 locaties”

Dinsdag kondigde Daniel Obajtek, hoofd van het Poolse staatsenergiebedrijf PKN Orlen, plannen aan om de komende 15 jaar 76 kleine modulaire reactoren (SMR’s) te bouwen in het land.

Waarom is dit belangrijk?

Het voorbije jaar is voor Europese landen op een pijnlijke manier duidelijk geworden dat ze niet langer zomaar goedkope Russische fossiele brandstoffen kunnen gebruiken. Nu is het alle hens aan dek om te diversifiëren. Maar landen zijn verdeeld over de manier waarop Europa energieonafhankelijk moet worden: sommigen willen volledig inzetten op hernieuwbare bronnen, anderen, zoals Polen, willen dan weer massaal inzetten op kernenergie.

De essentie: Tijdens een persconferentie dinsdag tekende Obajtek een intentieverklaring, waarin PKN Orlen belooft samen te werken met Poolse universiteiten om de technologie verder te onderzoeken.

  • "Tegen 2038 hebben we een ambitieus plan: 76 SMR's op 26 locaties bouwen in Polen", zei Obajtek volgens het Poolse The First News. “Het zal de grootste energie-investering zijn, niet alleen in Polen, maar ook in Europa”, ging de PKN Orlen-topman verder.
  • De ceremonie vond plaats in de Poo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer