VS keuren voor het eerst ontwerp SMR goed: weldra goedkopere kernenergie?

De Amerikaanse nucleaire waakhond, de Nuclear Regulatory Commission (NRC), heeft voor het eerst groen licht gegeven voor een zogenaamde small modular reactor (SMR). De mini-kerncentrale van het bedrijf NuScale Power zou zo’n 600 megawatt (MW) aan vermogen kunnen opwekken.

Waarom is dit belangrijk?


SMR’s beginnen wereldwijd een steeds populairder alternatief te worden op traditionele kerncentrales. Onder andere techmiljardair Bill Gates en Frans president Emmanuel Macron zijn grote voorstanders van het concept, dat een belangrijk onderdeel van de energietransitie zou kunnen worden. Nu de VS voor het eerst een ontwerp voor een SMR hebben goedgekeurd, is het hek van de dam: de grootmacht kan nu meedoen aan de race om mini-kerncentrales te bouwen.

Het reduceren van de koolstofuitstoot om de nakende klimaatcrisis het hoofd te bieden, is de voorbije jaren een topprioriteit geworden van veel landen. Daardoor herzien velen onder hen hun eerdere plannen om kernenergie af te bouwen. Maar veel landen kijken nu zelfs naar nieuwe reactoren om de honger naar energie te stillen.

Dure, trage opbouw

Maar er zijn een paar grote problemen met traditionele kerncentrales. Ze zijn enorm duur om te bouwen en het kan bovendien vijf tot tien jaar du

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer