Minister Anneleen Van Bossuyt (N-VA) verlegt focus naar terugkeer van alleenstaande mannen

Het terugkeercentrum in Zaventem zal zich voortaan opnieuw meer focussen op alleenstaande mannen zonder verblijfsrecht die uitgewezen worden omdat ze al een asielprocedure lopende hebben in een andere Europese lidstaat. Dat heeft minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Tijdens de vorige legislatuur lag de focus meer op gezinnen, maar omdat die terugkeer moeilijk is, blijven mensen steeds langer in het zogenaamde Dublincentrum.


Key Takeaways

  • Minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA) verlegt de focus in het Dublincentrum in Zaventem van gezinnen naar alleenstaande mannen.
  • Het gaat om asielzoekers die al een aanvraag hebben ingediend in een ander EU-land.
  • Eind 2026 moet er een tweede terugkeercentrum komen in ons land.

Het terugkeercentrum of Dublincentrum in Zaventem is er om asielzoekers in order te brengen in afwachting van hun terugkeer. Het gaat dan om asielzoekers die al eerder in een ander land in de Europese Unie een aanvraag hebben ingediend. Zij worden daarop teruggestuurd naar het land van hun eerste aanvraag of naar hun land van herkomst.

Van gezinnen naar alleenstaande mannen

Het centrum kan maar 200 personen huisvesten, waardoor er vaak te weinig plaats is. Voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) besliste tijdens haar legislatuur om die plaatsen voornamelijk te gebruiken voor gezinnen. Zo wou ze vermijden dat kinderen op straat belandden.

“Omdat de terugkeer van gezinnen in de praktijk trager en moeilijker verloopt, verloor het centrum meer en meer slagkracht. Die beslissing draaien we nu terug, want wie geen recht heeft op bescherming in België, moet zo snel en zo efficiënt mogelijk terugkeren”, laat Van Bossuyt weten. Terwijl de gemiddelde verblijfsduur in het centrum in 2022 nog 30,6 dagen was, is dat nu 53 dagen. Daardoor verliest het Dublincentrum zijn nut.

Tweede Dublincentrum

In diezelfde periode is het aantal alleenstaande mannen in het centrum gedaald van 60 naar 10 procent. Daar komt nu dus verandering in, want de focus komt in toekomst weer te liggen op alleenstaande mannen die uitgewezen worden. Dezelfde strategie zal gebruikt worden in het tweede Dublincentrum dat eind 2026 in gebruik moet gaan. Van Bossuyt ziet het centrum namelijk als een “essentiële schakel in een efficiënt terugkeerbeleid”.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.