SpaceX zoekt proefpersonen voor Starlink-satelliet

Er hangen intussen ruim 500 Starlink-satellieten in de lucht. Daarmee wil Elon Musk een eigen internetbedrijfje oprichten dat over de hele wereld wifi verspreidt. Nu er een cruciaal aantal bereikt is, wordt het tijd om Starlink te testen.

Op zaterdag lanceerde SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, de derde raket in twee weken tijd. Aan boord: nog eens 58 Starlink-satellieten, ook deel van een Musk-project. Het is meteen de tweede set in twee weken die in orbit wordt gebracht en dat brengt het totaal op zowat 500 Starlinks in de lucht.

Bètatesten

Tijd om het project nu ook op grote schaal te beginnen testen, klinkt het bij Starlink. Dus is het bedrijfje van Musk op zoek naar bètatesters. Wie intekent op de infomail van Starlink, moet een postcode en e-mailadres opgeven. Daarmee krijgt u ook toegang tot de bètatesting, al hangt dat af van uw locatie.

U krijgt dan een mail met het volgende: ‘Starlink is gemaakt om breedbandinternet te brengen naar plaatsen waar de toegang tot snel internet onbetrouwbaar, duur of compleet onmogelijk was. Deze zomer worden de eerste bètatesten uitgevoerd.’

Minimale dienstverlening

Musk heeft steeds gezegd dat er een minimale dienstverlening mogelijk is met een 400-tal satellieten. Intussen hangen er 540 in de lucht. Vanaf 800, en het lijkt erop dat Starlink dat aantal snel zal halen, wordt een medium-dekking mogelijk. Dat zal vermoedelijk grotendeels in de Verenigde Staten zijn, al komt er zonder twijfel ook een Europese test. Wat de uiteindelijke prijs voor een Starlink-abonnement zal zijn, is nog niet duidelijk.

Gebruikers krijgen voor de bètatest een soort antenne, met een disc van een halve meter breed, op een staaf. Die richt zichzelf dan naar de dichtstbijzijnde satelliet. Opgelet: u rekent momenteel best nog niet op een goede connectie.

Dat Starlink an sich werkt, daar bestaat nauwelijks twijfel over. Musk tweette al vanop zijn eigen satelliet. Maar om een globaal netwerk op te stellen waar betrouwbaar internet uit komt, dat vraagt meer hardware.

Starlink

Starlink zal daarom zeker al 12.000 satellieten lanceren. En daar stopt het niet: het bedrijf diende eerder dit jaar een aanvraag in om meer dan 30.000 satellieten in een baan rond de aarde te brengen.

Dat brengt ook kritiek met zich mee. De satellieten geven namelijk veel lichtvervuiling af en creëren ook veel ruimterommel. Starlink werkt daarom aan een donkere coating om de satellieten mee te bedekken. Of dat voldoende is, is nog maar de vraag. Voor astronomen betekenen 30.000 satellieten namelijk een serieus probleem. Het observeren van sterren of planeten wordt door de passerende satellieten sterk bemoeilijkt.

Meer