SpaceX lanceert met succes eerste ruimtevlucht met alleen toeristen aan boord

SpaceX, een bedrijf van Elon Musk, heeft ruimtevaartgeschiedenis geschreven. Het slaagde erin de eerste ruimtevlucht zonder professionele astronauten te lanceren. Vier ruimtetoeristen mogen drie dagen lang rond de Aarde vliegen.

  • Het weer zat goed, waardoor de draagraket Falcon 9 stipt om 2.02 uur Belgische tijd, volgens de planning het vroegst mogelijke uur, kon opstijgen van het beroemde lanceerplatform Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida.
  • Het gaat om de allereerste vlucht met alleen maar burgers aan boord, vier ruimtetoeristen. Er is dus geen professionele astronaut aanwezig.
  • Het viertal zit in de ruimtecapsule Crew Dragon Resilience, dat twaalf minuten na de lift-off ontkoppeld werd van de Falcon-raket en met succes de ruimte ingeslingerd werd.
  • Crew Dragon Resilience is een variant van het Dragon-type van SpaceX, dat speciaal aangepast werd voor ruimtetoerisme. Zo is er een grote glazen koepel om volop van het zicht op de ruimte en de Aarde te kunnen genieten.
  • Hoewel de hele missie op automatische piloot hoort te verlopen, is er toch een hiërarchie onder de vier amateur-astronauten. De weinig bekende miljardair Jared Isaacman, de stichter-CEO van betaalverwerker Shift4Payments, is de gezagvoerder.
  • Isaacman nam alle kosten van de vlucht (geschat op 50 miljoen dollar per zitje, of 200 miljoen dollar voor vier zitjes) op zich. Volgens critici gaat het dus nog niet echt om volwaardig ruimtetoerisme, maar alweer om een miljardair die voor zichzelf een ruimtereis geboekt heeft.
  • De ruimtevlucht, die de naam Inspiration4 kreeg, is zowel in tijd (drie dagen) als in hoogte (meer dan 500 kilometer) veel uitgebreider dan de ultrakorte vluchten van Blue Origin met Jeff Bezos en Virgin Galactic met Richard Branson.
  • De hele missie wordt vrijwel in realtime gevolgd door Netflix, dat er een serie aan wijdt.
SpaceX-baas Elon Musk (midden) met de vier ruimtetoeristen – Isopix

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20