Spanning stijgt rond Inspiration4, de eerste ruimtevlucht met alleen amateurs aan boord

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de missie Inspiration4 met een dag uitgesteld, tot de vroege uurtjes van donderdag (Belgische tijd). De ruimtevlucht is om meer dan een reden historisch.

SpaceX kondigt een lanceervenster van vijf uur aan dat begint om 2.02 uur donderdagochtend. De Falcon-9 draagraket moet dan met het ruimtevaartuig Dragon vertrekken vanop de legendarische NASA-lanceerbasis Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida. Waarom de lancering een dag uitgesteld werd, is niet meteen duidelijk.

Er wordt vooral naar uitgekeken omdat het om de allereerste vlucht gaat met alleen maar burgers aan boord. Er zal dus geen professionele astronaut met de Dragon meegaan. In zekere zin gaat het om een gecharterde vlucht, want de vrij onbekende miljardair Jared Isaacman, de stichter-CEO van betaalverwerker Shift4Payments, neemt alle kosten (geschat op 50 miljoen dollar per zitje, of 200 miljoen dollar voor vier zitjes) op zich en is ook de gezagvoerder.

Vier “burger-astronauten”

De 38-jarige Amerikaan komt niet helemaal onbeslagen op het ijs, want hij is een gebrevetteerd straaljagerpiloot. Hij zal zelf wel niet de officiële bestuurder zijn van de vlucht. Dat wordt de 51-jarige wetenschapster en piloot Sian Proctor, die al jarenlang aan verscheidene ruimtesimulaties op aarde deelnam. Maar in principe moet de missie volledig op automatische piloot verlopen.

Proctor werd door Isaacman geselecteerd na een wedstrijd. Ook ingenieur Christopher Sembroski heeft zijn zitje te danken aan die wedstrijd. Een vriend van hem haalde de selectie, maar stond zijn zitje af.

De vierde “privé astronaut” wordt de 29-jarige Hayley Arceneaux, een voormalig kankerpatiënt met een dijbeenprothese. Zij vertegenwoordigt het St. Jude Children’s Research Hospital, het kinderziekenhuis in het Amerikaanse Memphis dat als goed doel aan de missie verbonden werd.

Isaacman doneert 100 miljoen dollar aan St. Jude, SpaceX hoopt nog eens voor 100 miljoen dollar aan bijkomende donaties op te halen via veilingen van memorabilia. Het viertal zal in de ruimte ook enkele gezondheidsexperimenten uitvoeren voor St. Jude.

Drie dagen rond de Aarde

In tegenstelling tot de ultrakorte vluchten van Blue Origin met Jeff Bezos en Virgin Galactic met Richard Branson, zal de Inspiration4-vlucht drie dagen rond de Aarde vliegen. Daarmee zou SpaceX-baas Elon Musk de beleving bij ruimtetoerisme dus naar een veel hoger niveau tillen: een volwaardige ruimtevlucht van meerdere dagen, op 575 kilometer hoogte.

De missie is ook baanbrekend omwille van de enorme marketing errond, gaande van de veiling van verscheidene NFT’s (digitale verzamelobjecten) tot een eigen Netflix-serie, waarvan de eerste episodes al online staan, maar de volgende vrijwel parallel met de missie zelf gemaakt zullen worden.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20