Bemanning Crew Dragon bereikt ruimtestation ISS

De eerste bemande Crew Dragon heeft zich zondag succesvol aan het Internationaal Ruimtestation ISS gekoppeld, zo was live via ruimtevaartorganisatie NASA te volgen.

De zaterdag door een Falcon-9 draagraket gelanceerde capsule meerde om 16.16 uur Belgische tijd aan aan de in Europa gebouwde Harmony-module van de spacemeccano. Dat was vroeger dan voorzien en gebeurde zoals gepland op automatische piloot. Hoelang de nieuw aangekomen NASA-astronauten Doug Hurley en Robert Behnken in het ISS zullen blijven is nog niet uitgemaakt.

‘Multiplanetair leven’

Oprichter Elon Musk van SpaceX werd na de succesvolle lancering zaterdag van een bemande Crew Dragon overmand door emoties. ‘Ik heb 18 jaar naar dit doel toegewerkt, dus het is nogal moeilijk te geloven dat het is gebeurd.’ Musk spreekt de hoop uit dat dit de ‘eerste stap’ betekent naar een ‘beschaving op Mars’ en naar een ‘multiplanetair leven’ met een basis op de maan.

De betrokkenen van het eerste uur, zoals de investeerders in SpaceX, kijken met gemengde gevoelens naar het succes. Het technologische hoogstandje vindt plaats net op een moment dat de VS in lichterlaaie staan door sociale onlusten.

Meer