Minstens 30 Amerikaanse steden in de greep van grimmige straatprotesten

In de VS breiden de protesten tegen racistisch politiegeweld uit naar almaar meer steden. Ze worden ook gewelddadiger.

De protestacties braken uit na de dood van de zwarte George Floyd in Minneapolis, na een hardhandige arrestatie door de politie. De agent die knielde 8 minuten op de nek van de geboeide Floyd, met drie collega’s in de buurt, en dat werd door omstaanders gefilmd. De video verspreidde via sociale media en leidde tot een storm van verontwaardiging.

Een protestactie in Los Angeles – EPA

Relschoppers

Na vijf dagen zijn de aanvankelijke vreedzame betogingen ontaard in rellen met brandstichtingen en een kat-en-muisspel met de politie in steden als Atlanta, Los Angeles, Chicago, New York en Washington. In New York reed een politiewagen zelfs in op de demonstranten, zoals blijkt uit dit filmpje.

Ordehandhavers vermoeden dat infiltranten met gewelddadige intenties van de straatprotesten gebruik maken om keet te schoppen. In de nacht van zaterdag op zondag stelden 25 steden een avondklok om nachtelijke rellen te voorkomen, maar dat werd door de relschoppers op vele plaatsen genegeerd. Meer dan 10 steden hebben de hulp ingeroepen van de militairen van de National Guard om de orde te herstellen.

De gouverneur van Minnesota, de staat van Minneapolis waar het allemaal begon, kondigde ‘de grootste mobilisatie van ordediensten aan sinds de Tweede Wereldoorlog’ om de onruststokers in toom te houden. Volgens hem kwamen 8 op de 10 relschoppers van buiten de staat Minnesota.

Jongeren

Mensenrechtenactivisten roepen op tot kalmte, omdat ze vrezen dat het geweld de oorspronkelijke boodschap zal overstemmen. Volgens de demonstranten is de tragische dood van Floyd symptomatisch voor het decennialange structurele racisme bij de Amerikaanse politie, waarbij vooral zwarte en gekleurde mannen geviseerd worden.

De actievoerders zijn niet alleen zwart, maar van diverse achtergronden. Wat wel opvalt: het gaat bijna altijd om tieners, twintigers en dertigers. De agent is ontslagen is inmiddels zelf aangehouden en aangeklaagd, maar de demonstranten eisen dat ook de drie collega’s voor het gerecht moeten verschijnen.

Demonstranten in Florida – EPA

Plunderingen

De supermarktketen Target besloot om 175 winkels in de VS tijdelijk te sluiten, uit vrees dat de plunderingen van enkele Target-winkels in de regio-Minneapolis elders navolging krijgen. ‘Onze focus blijft gericht op de veiligheid van onze teamleden en bij het helpen van onze gemeenschappen om te genezen’, zegt het bedrijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20