Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Rellen in Minneapolis brengen Trumps Twitteroorlog naar nieuw kookpunt

Logo Business AM
Politiek

29/05/2020 | Ruben Van Lent | 4 min leestijd

AP

De Amerikaanse president Donald Trump en Twitter vechten een klein oorlogje uit door een tweet van die eerste over de rellen in de Amerikaanse stad Minneapolis. Ondertussen werd een CNN-presentator live op tv in de boeien geslagen. De situatie in Minneapolis escaleert tot buiten de stad.

De rellen in Minneapolis, waar maandag een zwarte man om het leven kwam door hardhandig optreden van de politie, krijgen een vervolg op sociale media. Twitter markeerde een tweet van Trump als ‘verheerlijking van geweld’, waar die laatste uiteraard niet over te spreken is.

Hij ging meteen in de tegenaanval en beschuldigt het sociale medium ervan zich enkel te focussen op de Republikeinse partij en de president en niets te doen aan ‘alle leugens en propaganda van China en de extreemlinkse Democratische partij.’

Eerder had Twitter al een tweet van Trump aan een factcheck onderworpen. Als reactie daarop probeert de president de sociale media aan banden te leggen.

George Floyd

In de tweet waar nu de controverse over gaat, kondigde Trump aan dat hij het leger afstuurt op Minneapolis. De stad is al een aantal dagen het toneel van rellen door het overlijden van een zwarte man. Volgens videobeelden hield de politie hem onder dwang en werd zijn keel dichtgeknepen.

Een van de politiemannen hield zijn been acht minuten lang op de keel van de verdachte, die geïdentificeerd werd als George Floyd. Hij zou geprobeerd hebben om met valse geldbriefjes te betalen in een winkel. De vier betrokken agenten zijn ontslagen.

Stad in brand

De inwoners van Minneapolis zijn boos over het hardhandige optreden van de politie en komen op straat. Ze vragen dat de agenten gearresteerd worden en willen ‘gerechtigheid’. ‘De mensen zijn het beu om zwarten te zien sterven’, klinkt het, waarmee verwezen wordt naar eerdere incidenten in onder andere de stad Charlottesville in 2017.

De betogers houden het echter niet bij rustig protesteren, maar steken de hele stad in brand. Daar kan Trump niet mee lachen en hij besliste dus om het leger erop af te sturen.

Gouverneur Tim Waltz, die door Trump ‘zwak’ werd genoemd in een reeks tweets, is daar geen voorstander van en liet al weten dat ‘Trump niets weet van de sterkte van Minneapolis’. ‘Dit is een moeilijke tijd, maar we geraken er sowieso door’, zei hij op een persconferentie.

Daar komt dan nog bovenop dat vrijdag een reporter van de Amerikaanse nieuwszender CNN, Omar Jimenez, gearresteerd werd terwijl hij verslag uitbracht van de rellen. Waarom dat gebeurde, is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de hele situatie chaos veroorzaakt die nog wel even zal nazinderen in de Amerikaanse samenleving.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks