SpaceX gooit zich in strijd om ruimtetoeristen

De Amerikaanse raketbouwer SpaceX begint met de verkoop van ’tickets naar de ruimte’. Het bedrijf van Elon Musk zoekt tot vier privépersonen voor een ruimtereis eind 2021, begin 2022.

SpaceX, de bouwer van de Falcon-draagraket, gaat voor zijn ruimtetoerismeproject in zee met het gespecialiseerde bedrijf Space Adventures. SpaceX biedt de kans om mee te vliegen met in zijn Crew Dragon. Die ruimtecapsule zal door een Falcon 9, de herbruikbare raket van SpaceX, gelanceerd worden.

Het gaat om dezelfde toestellen die SpaceX zal gebruiken om NASA-astronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS te brengen. SpaceX beklemtoont wel de ruimtetoeristen, die maximaal met vier zullen zijn, geen verblijf in het ISS aan te bieden.

Tot vijf dagen in de ruimte

De prijs van het ticket is nog niet geweten. De vlucht is gepland voor eind 2021, begin 2022 en kan tot vijf dagen duren. Meer praktische details zijn nog niet bekend. Voorzitter Eric Anderson van Space Adventures zei alleen nog dat de vlucht twee tot drie keer zo hoog zal gaan als het ISS. Het ruimtestation wentelt op ongeveer 400 km hoogte rond onze planeet.

Het promofilmpje van Space Adventures

Space Adventures uit Washington werkte eerder samen met het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos om acht ruimtetoeristen naar het Internationaal Ruimtestation ISS te brengen. De belangstelling voor het SpaceX-project was zo groot, dat de website van Space Adventures kort na de bekendmaking tilt sloeg. ‘Geen zorgen. Dragon werkt beter dan onze website’, grapte Anderson op Twitter.

Wedloop

SpaceX gaat de concurrentie aan met Virgin Galactic (Richard Branson) en Blue Origin (Jeff Bezos). Zij werken aan trips tot 80 à 100 km hoogte of de grens van de ruimte, voor enkele minuten, voor 250.000 dollar of meer. Volgens Amerikaanse media maakt Virgin Galactic eerstdaags meer details vrij over zijn plannen.

Lees ook: SpaceX lanceert 60 satellieten de ruimte in

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20