Boeing belooft 20 miljoen aan Virgin Galactic voor commerciële ruimtereizen

Vliegtuigbouwer Boeing zal aandelen kopen van ruimtereisbedrijf Virgin Galactic zodra dat naar de beurs trekt. Virgin Galactic wil in 2020 ruimtereizen organiseren voor iedereen.

HorizonX, de investeringsdivisie van Boeing, heeft 20 miljoen dollar veil voor aandelen in Virgin Galactic. Dat ruimtereisbedrijf van Virgin-oprichter Richard Branson trekt binnenkort naar de beurs.

Twintig miljoen na beursgang

Virgin Galactic is het bedrijf dat het dichtste bij echte ruimtereizen voor toeristen staat en daar ook winst mee wil maken. Een beursgang is de volgende stap. Daarom fuseert Virgin Galactic met Social Capital Hedosophia, een met durfkapitaal opgerichte lege beursschelp.

Zodra die beursgang een feit is, zal Boeing die beloofde twintig miljoen investeren. Dat bedrag is slechts een druppel in een grote emmer, maar zowel Boeing als Virgin Galactic krijgen er geloofwaardigheid en knowhow voor in de plaats. Boeing brengt zo hypersonisch vliegen naar Virgin. Hypersonische snelheid is Mach 5 of hoger, vijf keer de snelheid van het geluid. Een vliegreis van 11 uur, wordt zo ingekort tot 2 uur.

Vliegtuigen van Virgin op de tarmac in Melbourne – EPA

Ruimtereizen in 2020

Brian Schettler, topman bij Virgin Galactic, zegt aan CNBC dat ‘commerciële ruimtereizen op een belangrijk keerpunt zitten.’ Virgin Galactic hoopt alvast SpaceX van Elon Musk en Blue Origin van Amazon-baas Jeff Bezos voor te zijn. Die rechtstreekse concurrenten mikken namelijk op lanceringen van commerciële vluchten in 2020.

Virgin Galactic zit naar eigen zeggen in de laatste testfase om betalende klanten effectief de ruimte in te sturen. In 2018 schoot Virgin Galactics ruimteschip voor het eerst door de magische barrière van 80 kilometer hoogte. Dat is de internationale standaard voor ruimtereizen. In februari 2019 deden ze dat opnieuw, voor het eerst met een passagier aan boord.

250.000 dollar voor een ticket

Volgens Virgin Galactic zijn er al 603 tickets voor een retourtje naar de ruimte gekocht. Die zijn niet goedkoop: voor een reis aan boord van een Virgin Galactic-ruimteschip moet u 250.000 dollar neertellen. Volgens Branson hebben er zich sinds de laatste lancering nog 3.000 geïnteresseerden aangemeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20