Spaanse inflatie bereikt hoogste niveau in 38 jaar

De inflatie in Spanje bereikte in juli haar hoogste niveau in 38 jaar, aangewakkerd door de flink gestegen voedsel- en energieprijzen. Uit de voorlopige gegevens van het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek (INE) blijkt dat de prijzen met 10,8 procent gestegen zijn in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat is het hoogste percentage sinds september 1984.

Net als de meeste Europese landen kampt Spanje met een ongekende stijging van de inflatie, onder andere als gevolg van de economische storm die woedt dankzij de oorlog in Oekraïne. De beperkte gasleveringen van Rusland aan de EU, via de Nord Stream 1-pijpleiding, heeft de prijs van aardgas deze week flink opgedreven. De gasreus Gazprom beperkte sinds woensdag de gasstromen tot amper 20 procent van haar capaciteit, wat leidde tot onrust op de gasmarkt.

Daarnaast zijn de voedselprijzen de afgelopen weken gestegen als gevolg van de verstoorde uitvoer van tarwe uit Oekraïne en Rusland. De twee landen zijn belangrijke exporteurs van graan en vertegenwoordigen zo’n 30 procent van het wereldwijde aanbod.

Volgens het Spaanse INE was de inflatie vooral te wijten aan de hogere prijzen voor voedingsmiddelen, niet-alcoholische dranken en elektriciteit. 

Dinsdag waarschuwde Nadia Calvino, de minister van Economie, al dat de inflatie “de grootste uitdaging voor de Spaanse economie” vormt. “De oorlog heeft grote economische en sociale gevolgen. Alle regeringen stellen de groeiprognoses naar beneden bij en de inflatieprognoses naar boven. De inflatie zal een grote uitdaging voor ons vormen.”

Reeks maatregelen

De Spaanse regering heeft als reactie een reeks maatregelen aangekondigd om huishoudens en bedrijven te helpen het hoofd boven water te houden, in de vorm van brandstofsubsidies en verlaagde belastingen op elektriciteit. Volgens premier Pedro Sánchez bedragen de maatregelen gezamenlijk zo’n 30 miljard euro.

Angel Talavera, hoofdeconoom verbonden aan Oxford Economics, verwacht dat de inflatie niet snel zal afnemen. “Op korte termijn denk ik dat de inflatie meerdere records zal gaan breken, vooral gezien de sterk gestegen prijzen van toeristische diensten en energie.” 

De econoom verwacht dat we nog een aantal maanden zullen moeten wachten, voordat we een daling zullen zien. “Ik verwacht dat de inflatie na de zomer geleidelijk zal afnemen, maar zolang de energieprijzen blijven stijgen, denk ik niet dat deze substantieel zal dalen.”

Heropleving van toerismesector

Desondanks verwachten deskundigen dat de toeristische sector in Spanje deze zomer goede zaken zal gaan doen. “Veel mensen willen genieten van hun welverdiende vakantie en veel Europese huishoudens maken gebruik van het tijdens de pandemie opgebouwde spaaroverschot”, zegt Raymond Torres van de denktank Funcas tegen de Spaanse krant El País.

Sectorfederatie Exceltur voorspelt dat het toerisme dit jaar 152 miljard euro aan inkomsten zal opleveren. Dat geldt als een optimistische prognose van de werkgeversvereniging: het betekent immers dat het toerisme het jaar zal afsluiten op 98 procent van het niveau van recordjaar 2019.

Airco en verwarming uit

Onderwijl gaat het land gebukt onder een drukkende hittegolf in combinatie met beperkte gasleveringen. Spaanse bedrijven, restaurants, musea en het openbaar vervoer zullen zich daarom voortaan aan strikte temperatuurvoorschriften moeten houden, in het kader van noodmaatregelen die de regering begin augustus heeft aangekondigd. Op deze manier hoopt het land energie en dus gas te besparen voor de wintermaanden.

“De wereld staat op zijn kop, we hebben een oorlog in Europa”, zei de Spaanse minister van Ecologische Overgang Teresa Ribera. “Dit is een speciale inspanning in een buitengewone tijd, die bedoeld is om de eenheid en solidariteit van ons land met onze Europese partners te tonen”.

Zo zijn alle bedrijven, winkels en overheidsgebouwen in het land opgedragen om hun koeling te beperken tot maximaal 27 graden in de zomer en de verwarming niet hoger in te stellen dan 19 graden in de winter. Ook moeten winkels en kantoren voortaan ‘s nachts hun lichten uitzetten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20