“Toerismeboom Spanje nadert recordjaar 2019”

Corona is duidelijk voorbij voor zonnekloppers: Spanje beleeft deze zomer een enorme heropleving van zijn toerismesector. Zozeer zelfs dat het toerisme, dat 13 procent van het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) vertegenwoordigt, op weg is om zich een jaar eerder dan verwacht volledig te herstellen van de coronamalaise.

Dat zou de economische vooruitzichten danig verbeteren voor de Europese staat die de grootste inkrimping kende toen de pandemie in 2020 de toeristische industrie stillegde, betoogt de financiële nieuwssite Bloomberg.

Sectorfederatie Exceltur voorspelt dat het toerisme dit jaar 152 miljard euro aan inkomsten zal opleveren. Dat geldt als een optimistische prognose van de werkgeversvereniging: het betekent immers dat het toerisme het jaar zal afsluiten op 98 procent van het niveau van recordjaar 2019.

“Stoutste verwachtingen overtroffen”

“Het toerisme heeft de stoutste verwachtingen overtroffen – tot voor kort was het moeilijk te denken dat we naar het niveau van 2019 zouden kunnen terugkeren”, laat Carlos Cuerpo, hoofd van het Spaanse ministerie van Financiën, optekenen door Bloomberg. “Afgezien van een herziening van de groei, zijn ook de positieve verwachtingen die we zien belangrijk.”

Cuerpo rekent erop dat de economische dynamiek van het toerisme in de eerste zomer zonder coronamaatregelen de groeiverwachting voor het gehele jaar zal doen stijgen.

Inflatie en problemen luchtvaartsector

De toeristische stormloop in Spanje wijst erop dat de bezoekers de inflatie, die in het land al bijna vier decennia hoog is, vooralsnog van zich afschudden. Problemen op de luchthavens en stakende luchtvaartmaatschappijen hebben tijdelijk wat schade aangericht.

  • Zo werd in Spanje verschillende dagen in juni en juli gestaakt door stewards en stewardessen van Ryanair, die bij de vakbonden USO en SITCPLA zijn aangesloten.
  • Het conflict draaide rond een beter loon en betere arbeidsvoorwaarden.
  • Ryanair noemde de eisen van de twee bonden eerder al “onrealistisch” gezien het nog fragiele herstel van de luchtvaart en slaagde erin met een derde, grotere vakbond, CCOO, wél een sociaal akkoord te sluiten.

Toch zijn “over het algemeen alle vooruitzichten dat het een goede zomer wordt”, zegt Alberto Urtasun, hoofd economische voorspellingen van de Bank van Spanje.

Een enorme toename van het aantal plezierreisjes valt waarschijnlijk ook te noteren in de rest van Zuid-Europa, waar het toerisme overal een belangrijke motor is voor groei en werkgelegenheid.

Historisch laag consumentenvertrouwen

Sommige analisten waarschuwen niettemin dat de hausse kan wegebben zodra de torenhoge energie- en consumptieprijzen een groot deel van het financiële vermogen dat reizigers tijdens de coronacrisis bijeen hebben gespaard, erdoor jagen. Het consumentenvertrouwen in Europa daalde in juni tot bijna een historisch dieptepunt.

(as)

Meer