Personeel Ryanair gaat staken in Spanje: vrees voor domino-effect tot in België

Het Spaanse cabinepersoneel van Ryanair kondigt 6 stakingsdagen aan tijdens de vakantie-uittocht eind juni, begin juli. De lokale syndicalisten hopen onder meer de Belgische vakbonden warm te maken voor gelijkaardige acties.

Komt er in volle vakantieperiode een brede Europese staking bij Ryanair, de populairste luchtvaartmaatschappij voor Europese vluchten? Die vraag houdt de luchtvaartwereld al weken in de ban, na dreigementen in die zin van verscheidene vakbonden.

In Spanje gaan de vakbonden USO en SITCPLA, die stewards en stewardessen vertegenwoordigen, de dreiging al zeker in actie omzetten. Op 24, 25, 26 en 30 juni zal er gestaakt worden, net als op 1 en 2 juli, zo kondigden ze maandag in Madrid aan op een persconferentie.

Het conflict draait rond een beter loon en betere arbeidsvoorwaarden. Ryanair noemde eerder al de eisen van de twee bonden “onrealistisch” gezien het nog fragiele herstel van de luchtvaart en slaagde erin met een derde, grotere vakbond, CCOO, wél een sociaal akkoord te sluiten.

België

De twee stakende Spaanse bonden hopen met de bonden in België, Frankrijk, Italië en Portugal de sociale protestacties te kunnen coördineren. In 2018 verenigden vakbonden uit de vijf landen zich al eens voor een Europese staking. De impact zal niet alleen afhangen van de bereidheid tot staken in andere landen, maar ook van de bereidheid daartoe bij de piloten.

De stakingsaankondiging kan leiden tot minder boekingen, omdat reizigers eerst de kat uit de boom willen kijken. Al verklaarde Ryanairbaas Michael O’Leary recentelijk nog dat hij verwacht 94 tot 95 procent van de zitjes te kunnen vullen in de periode juni-augustus, wat vergelijkbaar zou zijn met de bezetting van voor de coronacrisis.

(lb)

Meer