Gazprom schroeft leveringen Nord Stream verder terug: prijs aardgas schiet 11 procent hoger

De Russische gasreus Gazprom beperkt de gasstromen via de pijpleiding Nord Stream vanaf overmorgen tot amper 20 procent van haar capaciteit. Dat leidt tot nieuwe onrust op de gasmarkt.

Gazprom geeft onderhoudswerken als reden aan. Niet voor de eerste keer wijst het Russische staatsbedrijf naar technische problemen met een gasturbinemotor die gemaakt is door het Duitse Siemens. Een tweede turbine van het compressorstation in het Russische Portovaya, nabij de grens met Finland, wordt binnenkort buiten werking gesteld.

Rond een andere turbine, die hersteld moest worden in Canada, is een diplomatiek steekspel aan de gang. Volgens het persbureau Reuters zit die turbine al dagenlang vast in het Duitse Keulen, na de transfer vanuit Canada, omdat Gazprom nog geen groen licht geeft voor de terugkeer ervan naar Portovaya.

20 procent van de capaciteit

De gasstroom via Nord Stream wordt door dat alles vanaf 27 juli beperkt tot 33 miljoen kubieke meter, of zowat de helft minder dan vandaag. Dat komt neer op een verdere beperking, van circa 40 procent naar amper 20 procent van de maximale capaciteit. Eerder deze maand lag de gastoevoer via de – voor Europa cruciale – pijplijn ook al tien dagen stil vanwege onderhoud.

De richtinggevende gasprijs op de markt van Amsterdam steeg in een eerste reactie naar bijna 177 euro per megawattuur, of circa 11 procent meer dan een dag eerder.

Meer