Gerepareerde turbines Nord Stream-pijpleiding keren terug naar Duitsland: verhoogt Rusland hierdoor gastoevoer naar Europa?

Canada gaat turbines die nodig zijn voor het onderhoud van Nord Stream 1, de onderzeese pijplijn die Russisch aardgas naar Europa vervoert, terugsturen naar Duitsland. Volgens de Canadezen wordt met de aflevering van de toestellen geen enkele tegen Rusland ingestelde strafmaatregel overtreden. Oekraïne vindt van wel.

De turbines werden al voor het ingaan van de Rusland-sancties naar het Canadese Montréal overgebracht om daar, in ateliers van Siemens, hersteld te worden. Sinds de sancties in werking zijn getreden, worden de apparaten in het Noord-Amerikaanse land vastgehouden.

De toestellen zouden eerst naar Duitsland worden gezonden, dat ze dan aan Gazprom zal leveren – zodat Canada geen sancties overtreedt, vertelde een ingewijde aan het persagentschap Reuters.

“Canada zal Siemens Canada een herroepbare toelating van beperkte duur toekennen om de terugkeer van de herstelde Nord Stream-1-turbines toe te laten, wat Europa zal helpen om toegang te krijgen tot betrouwbare en betaalbare energie”, liet Jonathan Wilkinson, de Canadese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, optekenen door verschillende media.

Gasstop

De hele affaire startte vorige maand, toen Gazprom de gasleveringen via Nord Stream 1 begon in te perken. Het Russische staatsbedrijf schreef de vermindering – de gasstromen zitten nu op slechts 40 procent van de capaciteit – toe aan ontbrekende turbines, die na onderhoud niet waren teruggebracht.

Het Duitse Siemens Energy verklaarde daarop: “Als gevolg van de door Canada opgelegde sancties is het voor Siemens Energy momenteel onmogelijk om gereviseerde gasturbines aan de klant te leveren. Wij hebben de Canadese en de Duitse regering op de hoogte gebracht en werken aan een oplossing.”

De Duitsers, de grootste afnemers van het Russische gas, zetten zich intussen schrap voor een volledige stopzetting van de gasleveranties. Door de door Rusland aangekondigde onderhoudswerken aan de pijplijn, die op 11 juli van start gaan, moeten ze het sowieso 10 dagen zonder Russisch gas stellen. Maar ook daarna zien ze het eigenlijk niet meer goed komen. Daarom zijn de Duitsers al begonnen met bezuinigen om de gasreserves te sparen. Daarnaast nemen ze allerlei energie-besparende maatregelen.

Verdeeldheid onder bondgenoten

Vrijdag zei het Kremlin echter dat het de gasleveranties aan Europa ging opvoeren als de gefixte apparaten zouden worden teruggestuurd. Oekraïne, het grootste slachtoffer van de Russische agressie, had Canada eerder gevraagd om niet te bezwijken “onder de chantage van het Kremlin”, schrijft het persbureau Belga.

Maar Canada poogt met zijn actie voornamelijk de energiecrisis bij een bondgenoot te verlichten, luidt het. “In afwezigheid van de noodzakelijke toevoer van aardgas zal de Duitse economie omvangrijke moeilijkheden ondervinden en riskeren de Duitsers bij het naderen van de winter niet in staat te zijn hun huizen te verwarmen”, zei Wilkinson nog. De Canadese minister betichtte de Russische autocraat Vladimir Poetin ervan verdeeldheid te willen zaaien onder de westerse bondgenoten.

Meer